BarendrechtNU Jaaroverzicht 2015: Januari - Juni

BARENDRECHT – Het afgelopen jaar werden er vele honderden artikels op BarendrechtNU gepubliceerd. In onderstaand jaaroverzicht vind je de meest opvallende, opmerkelijke en meest gelezen artikels terug van januari tot en met juni 2015. Het tweede deel (juli – december) is hier te bekijken.

Januari (archief)


Het jaar 2015 begon met flink wat wind. Op zaterdag 10 januari waaide enkele dakdelen van een woning aan de Bizetstraat. Het jaar begon echter ook met gratis openbaar vervoer voor AOW gerechtigden. Inmiddels is dit project uitgebreid waardoor AOW gerechtigden in ieder geval tot 2018 gratis mogen reizen met de RET.

Inmiddels hebben de leerlingen al een half jaar les in het nieuwe LOC aan de Dierensteinweg, maar op zondag 18 januari brak er nog een klein brandje uit in het gebouw op de bouwplaats.

Februari (archief)


Op zondag 1 februari wist de politie drie Amsterdammers aan te houden in Barendrecht. Dit ging echter niet geheel zonder problemen, de Amsterdammers ramden de politieauto voordat ze konden worden aangehouden. Ze hadden ingebroken bij een bedrijf voor haartransplantaties aan de Pesetastraat.


Dinsdag 3 februari publiceerde BarendrechtNU de video van een aantal leerlingen van het Dalton Lyceum. De leerlingen hadden een video gemaakt over de impact van pesten. De video werd in korte tijd duizenden keren bekeken en gedeeld op social media. Leerlingen Marc van Rossum, Deniz Tüzen, Demian van der Wal en Jamy Etman wilden met hun video het probleem van pesten breed bespreekbaar maken. Van de docent hebben ze een 10 gekregen voor het project. In maart 2015 zijn de leerlingen ook uitgenodigd en aanwezig geweest bij een landelijk project tegen pesten.


Woensdag 11 februari vonden er twee ongevallen plaats op de Dierensteinweg. Het eerste ongeval zorgde ervoor dat een auto op zijn kop op het kruispunt terecht kwam. Hierdoor was het verkeer bij de op/afrit A15 ernstig verstoord. Tijdens de afhandeling van het eerste ongeval vond een tweede aanrijding plaats. De veroorzaker hiervan reed door en werd later staande gehouden door de politie. Hij bleek onder invloed van alcohol.

Maart (archief)


Begin maart publiceerde BarendrechtNU een bericht over een goed bedoelde gijzeling in kassen aan de Ziedewijdsekade. Het betrof een spectaculair afscheid van ambulancemedewerker Maarten van der Voorde die na 35 jaar in dienst met pensioen ging. Politie, ambulancecollega’s en een speciaal team van de politie werkte samen om Maarten een onvergetelijk afscheid te geven.


We are in the middle of nowhere” was een veelgehoorde kreet onder de gestrande reizigers die op donderdagavond 5 maart ineens in Barendrecht stonden. Een Thalys kwam tot stilstand door problemen met de bovenleiding. De evacuatie van de trein kwam tot onvrede van de reizigers (en de politiek) echter pas 2 uur later op gang.

Op 7 maart 2015 is het project Afval Loont van start gegaan in Barendrecht. Inwoners kunnen sindsdien gescheiden afval inleveren en hiermee geld verdienen.


Op 20 maart ontving BarendrechtNU diverse meldingen van ‘gebakken spons’ in en bij uitlaatgebieden voor honden. In de dagen daarna waarschuwde oplettende burgers en hondeneigenaren elkaar via sociale media voor de sponzen. De gemeente onderzocht samen met de Politie één melding en concludeerde dat het geen gebakken spons was: “Dat het in dit geval géén gebakken spons betrof wil niet zeggen dat er op andere locaties geen gebakken spons ligt. Wij vragen u verdachte objecten (gebakken spons) in de buitenruimte te melden bij de gemeente.

Op 22 maart deed een groep Barendrechters uit postcode 2992 mee aan het TV spel Miljoenenjacht. Gert won uiteindelijk €85.000 in het eindspel met de koffertjes.

April (archief)


Zaterdag 11 april reed een man zijn Ferrari in de prak in een tunnel van de Boezemweg. De automobilist bleef ongedeerd, maar de auto liep grote schade op. De wanden van de tunnelbuis kleurde na het ongeval op enkele plekken rood…

Donderdag 16 april ontving BarendrechtNU een bericht over een grote uil die ‘rondwandelde’ aan het Veersemeer in Carnisselande. De eigenaar van de vermiste uil zag de foto’s diezelfde avond nog op BarendrechtNU en wist zo zijn uil weer terug te vinden. Een tweede vermiste Oehoe werd helaas dood teruggevonden naast de snelweg.


Op zaterdag 18 april gingen de alarmbellen bij de hulpdiensten af vanwege een granaat in de Zuidpolder. De Explosieven Opruimingsdienst van Defensie kwam ter plaatse om de brisantgranaat uit de tweede wereldoorlog veilig te vernietigen. Het explosief werd aangetroffen door een man met een metaaldetector die het gebied af scande op historische voorwerpen.

Op 21 maart probeerde een veroordeelde moordenaar via de rechter zijn naam van het internet te laten verwijderen. Lino E. werd in 2007 tot 12 jaar cel en TBS veroordeeld voor de moord op Simone van Kleeff op 25 juni 2005 aan de Boeier in Barendrecht.

Mei (archief)


Veel enthousiaste bezoekers en deelnemers zagen op 5 mei de Bevrijdingsdag activiteiten in het water vallen. Naast regenbuien en onweer liet de zon zich tussendoor nog even kort zien, genoeg om op een aantal Wipe-out onderdelen te kunnen spelen. Helaas zorgde de harde wind er voor dat het verdere programma moest worden afgelast. De activiteiten op het gemeentehuisplein moesten in rap tempo worden afgebroken.

Een gevalletje “Even Apeldoorn bellen” vond op vrijdag 8 mei plaats in de De Ruijterstraat. Een meisje van 10 jaar oud reed de voortuin van een woning in, tegen de gevel en deels de woonkamer in. Op het moment van het ongeluk waren de bewoners niet aanwezig. De auto kwam vanaf een oprijlaan aan de overkant. Het ongeluk gebeurde tijdens het uitladen van boodschappen door de moeder. Het meisje klom achter het stuur en draaide de sleutel om, dat terwijl de auto in zijn eerste versnelling stond zonder handrem erop.


Op dinsdag 19 mei zette de politie een grote zoekactie op touw tussen de Dierensteinweg en de snelweg A15. Drie Chileense woninginbrekers kwamen na een inbraak vanuit Brabant naar Barendrecht. De drie verdachten van 21, 23 en 34 jaar werden allemaal aangehouden. De derde moest van zijn schuilplek worden gelokt, maar is uren later alsnog aangehouden.

Donderdag 21 mei wist de politie een man aan te houden die zichzelf ‘uitbundig bevredigde‘ in het Kooiwalbos. Een 17-jarig meisje was hiervan getuige. Een politiehond en helikopter werden ingezet om de schennispleger te traceren en aan te houden.

Op woensdag 27 mei kreeg het zwembad in Barendrecht na 16 jaar officieel een nieuwe naam: Inge de Bruijn Zwembad. De enige echte verandering was het verdwijnen van ‘Sportfondsen’ uit de naam.

Juni (archief)


Woensdagavond 3 juni rukte de brandweer van Barendrecht uit voor een speeltoestel in brand aan de Vioolhof. Later bleek dat dit is gebeurd doordat een 15-jarige jongen met lucifers had zitten spelen. Het schadebedrag heeft de gemeente op de veroorzaker verhaald. Inmiddels is er ook een nieuw speeltoestel gekozen die op de plek terug komt.

Dinsdagochtend 23 juni vond er een opmerkelijk ongeval plaats op de Sweelincklaan. Het ongeluk gebeurde nadat één van de bestuurders plotseling de macht over het stuur verloor en begon te zwabberen. De auto botste op de andere weghelft tegen de voorkant van een tegemoetkomende auto. Die auto botste door de klap op zijn beurt tegen een boom naast de weg.

De automobiliste die de macht over het stuur verloor was ondertussen 180 graden gedraaid en stond op de andere weghelft. Een derde auto die hier achter reed kon niet meer op tijd remmen en klapte vervolgens weer op die auto. De inzittenden kwamen met de schrik vrij.

Op 26 juni opende de Action haar deuren in winkelcentrum Carnisse Veste. Het filiaal van de winkelketen werd in de maanden daarvoor al met veel enthousiasme ontvangen.

Op 26 juni maakte een lezer melding van een gevonden hondje in de buurt van de Wesdijk aan de Middenbaan. Nadat het bericht rond ging op de sociale media kon de eigenaar nog geen uur later worden herenigd met het hondje.

Dinsdagavond 30 juni werd duidelijk dat winkels in Barendrecht voortaan op alle zondagen open mogen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »