Wipe-out Vijfkamp, Bevrijdingsdag Barendrecht 2015 (Sweeper)

BARENDRECHT – Afgelopen week werden er vele activiteiten georganiseerd op Bevrijdingsdag in Barendrecht. Dit is allemaal in de maanden voorafgaand aan Bevrijdingsdag georganiseerd door een groep hardwerkende vrijwilligers die het meeste uit Bevrijdingsdag Barendrecht hebben willen halen. Ze hebben veel, heel veel, kunnen organiseren, maar over het weer hadden ze helaas geen controle. Een ingezonden bericht van de organisatie, Werkgroep Vier 5 mei:


Regen? Het meeste valt er naast…

Toch was het weer de grote spelbreker tijdens het feest op 5 mei. Sinds november 2014 is er door veel betrokken Barendrechters hard gewerkt aan de ideeën en uitvoering van Vier 5 mei. Er gingen verschillende activiteiten aan 5 mei vooraf zoals de reis met Pasen naar de voormalige concentratiekampen, maar ook de indrukwekkende theatervoorstelling ‘Houd moed’ voor 16 schoolklassen. Veel vrijwilligers en betrokkenen hebben een stapje harder gelopen omdat zij allemaal goed beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is.

We hopen dat jullie toch met plezier op de goede dingen van ‘Vier 5 mei’ terug kunnen kijken. Het ging namelijk geweldig van start. Heel vroeg in de ochtend kwamen twee Roparunteams uit Wageningen met het bevrijdingsvuur Barendrecht binnengelopen. Toen zij samen met de optocht ‘Met de muziek mee‘ op het Binnenhof aankwamen, was er al een geweldige feestsfeer. Het vuur werd aangestoken en de Vijfkamp ging spetterend los. De gedichtenwedstrijd in de Dorpskerk en de expositie bij de Historische Vereniging werden goed bezocht de gehele dag. Vanaf het podium klonk de muziek op het Binnenhof.

Daarna ging het snel mis op het gemeentehuisplein… De wind was hard en wakkerde nog meer aan. Het was echt niet meer verantwoord om verder te gaan met het programma. Ook de Vijfkamp werd stopgezet en de marktkramen vervroegd afgebroken. Wat een teleurstelling voor allen die zo enthousiast dit feest hebben ondersteund en/of meegewerkt, een marktkraam hadden of nog zouden optreden.

Het valt niet mee om als organisator zelf het feest eerst stil te leggen en uiteindelijk afgelasten. De veiligheid gaat echter voor alles!

Vier 5 mei is georganiseerd door en voor inwoners van Barendrecht. Tijdens een startbijeenkomst in november 2014 zijn er door velen wensen uitgesproken over dit feest. Veel wensen hebben we kunnen realiseren. Het voortraject en evenement waren daarom al geslaagd te noemen. Bewust noemen we geen namen in deze brief omdat ieder een eigen waardevolle inbreng had aan dit feest: van bezoeker tot deelnemer en van tekstschrijver tot marktkraamhouder.

Het feest vieren we een andere keer wel verder!

Kom naar het gezellige ZomerFeest op 27 juni in het (oude) centrum van Barendrecht; we doen het dan dunnetjes over. Over een volgende Vijfkamp wordt zelfs ook al weer nagedacht…

Wij danken jullie hartelijk voor het begrip, de betrokkenheid, de ideeën en inzet. Ook de hulp en ondersteuning uit het bedrijfsleven was zeer fijn. Wij hopen dat u 4 mei blijft herdenken en op 5 mei de vrijheid blijft vieren!

Namens de werkgroep Vier 5 mei, Stichting Evenementen Dorpskern Oud Barendrecht; Maria Prooi en Rob BruinBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »