Efteling rotonde, 1e Barendrechtseweg, Barendrecht

BARENDRECHT – Om de verminderde doorstroming bij de rotonde 1e Barendrechtseweg / Dierensteinweg (“Efteling rotonde“) te verhelpen heeft de wethouder het plan om een dubbele rijstrook aan te leggen op de 1e Barendrechtseweg (vanuit het centrum). Dit blijkt uit de beantwoording van vragen door de EVB fractie aan de wethouder.

Het college is bekend met de signalen over de verminderde doorstroming. Wethouder Leon van Noort (verkeer): “Dit is de afgelopen jaren een bekend verschijnsel en heeft een duidelijke relatie met de weersomstandigheden (winter) van het jaar. In het voorjaar en in de zomer is ‘ filevorming’ in mindere mate aanwezig.

Zie ook: Openstelling onderdoorgang A29 langzaam in zicht: kosten €3,5 miljoen

Openstelling onderdoorgang A29

De plannen om de doorstroming bij deze rotonde te verbeteren zijn opgenomen in het grotere plan voor de openstelling onderdoorgang A29 (Harmonielaan). In het voorjaar 2016 komt over de Harmonielaan een raadsvoorstel. Uit eerder onderzoek van een aantal jaar geleden bleek al dat het nieuwe LOC “ongunstig is voor de verkeersafwikkeling op de rotonde“. Resultaten en gegevens van dit onderzoek zijn verloren gegaan tijdens een grote papieren opruiming in 2014 in het kader van de BAR organisatie, zo stelt de wethouder.

Dubbele rijstrook

In november 2015 is er opnieuw onderzoek gedaan. Wethouder van Noort: “Uit deze fysieke waarneming is gebleken dat juist overstekende fietsers ervoor zorgen dat de nodige hiaten ontstaan in de verkeerstromen , waardoor verkeer vanuit het centrum (1ste Barendrechtseweg) beter kan in voegen. Verder bleek dat de hoeveelheid verkeer vanuit het centrum op bepaalde momenten te hoog is om te kunnen worden verwerkt via deze ene rijstrook.

De wethouder heeft in de plannen voor de openstelling A29 hiervoor een maatregel opgenomen: het aantal rijstroken vanuit het centrum zal worden verdubbeld (van 1 naar 2). “Hierdoor wordt de doorstroming verbeterd en ontstaan geen negatieve verkeerseffecten.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »