Vuurwerk vernieling (Corellipad, Barendrecht 2014-2015)

BARENDRECHT – Tijdens de jaarwisseling 2014/2015 werd aangekondigd dat de gemeente meer BOA’s in zou gaan zetten om vuurwerkoverlast aan te pakken. Op 31 december 2014 zijn verspreid over de dag acht (“vuurwerk”) BOA’s ingezet om overlastgevers aan te spreken en zo nodig op de bon te slingeren.

Slechts twee handhavers bleken echter gecertificeerd om boetes uit te mogen schrijven. Hierdoor hebben de andere toezichthouders wel personen kunnen aanhouden, maar moesten ze wachten op de komst van de politie om een boete uit te kunnen schrijven. Dit is naar voren gekomen in de evaluatie van de gemeente Barendrecht na de jaarwisseling. De inzet van BOA’s zou de politie juist moeten ontlasten.

Zie ook: Kaart: Vernielingen tijdens jaarwisseling 2014-2015 in Barendrecht

Certificering

Na de ‘valse start’ afgelopen jaarwisseling moet de aanpak dit jaar wel goed gaan: direct na de jaarwisseling zijn de 6 toezichthouders aan de slag gegaan om BOA te worden. De eerste twee toezichthouders zijn al vrij snel gecertificeerd en beëdigd tot BOA. De andere vier zouden het afgelopen jaar ook zijn gecertificeerd. Hiermee zou het probleem van vorig jaar moeten zijn opgelost.

Afgelopen jaarwisseling werden 23 jongeren aangesproken op hun gedrag en zijn 11 van hen doorverwezen naar bureau HALT. De gemeente geeft daarbij aan dat het moeilijk blijft om de daders op heterdaad te betrappen. Dit is nodig om de kosten van de schade op de dader(s) te kunnen verhalen.

Zie ook: Vuurwerkvrije zone op en rond winkelcentrum Carnisse Veste

Vernieling melden

Inwoners van de wijken Nieuweland en Riederhoek hebben inmiddels een brief ontvangen van de gemeente waarin wordt opgeroepen om melding te maken van (vuurwerk)vernielingen. In deze wijken werden tijdens de laatste jaarwisseling veel (dure) vernielingen aangericht. Uiteraard dienen ook alle andere wijken in Barendrecht melding te maken van vandalisme.

Burgemeester van Belzen: “De politie en de gemeente controleren veel hotspots van vernielingen en zetten alles op alles om de schade op de vernielers te verhalen. Iemand die wordt betrapt met illegaal vuurwerk of op vernielen, kan rekenen op een stevige aanpak. Met name vandalen die worden opgepakt, kunnen twee nachten in een cel verblijven en krijgen achteraf de rekening van de schade gepresenteerd.

Het afsteken van vuurwerk mag alleen op 31 december 2015 vanaf 18.00 uur tot en met 1 januari 2.00 uur, met uitzondering van de locatie Carnisse Veste. Daar geldt een vuurwerkverbod.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »