Foto's: Vuurwerkschade en vernielingen oudjaarsdag Barendrecht 2014-2015

BARENDRECHT – [Foto’s] Veel mensen hebben gisteren (Woensdag 31 december 2014) vuurwerk afgestoken. Het grootste deel daarvan deed dat gelukkig zonder daarbij iets te vernielen. Helaas is dat niet overal zo gegaan in Barendrecht. Bij een rondrit door de wijken rond het centrum van Barendrecht en in Carnisselande lijkt het aantal (grote) vernielingen echter mee te vallen.

Bij de jaarwisseling van 2013 naar 2014 is het schadebedrag in Barendrecht opgelopen tot €42.000. In de loop van januari maakt de gemeente meestal het schadebedrag bekend.

Bord tegen vernieling vernield

De ironie: een informatiebord in park Nieuweland met daarop de doorgestreepte woorden: Vernieling, Geluidsoverlast en Rotzooi is uiteraard bedoeld tegen vernieling, geluidsoverlast en rotzooi. Iemand is vervolgens zo snugger geweest om precies dit bord te vernielen met een zwaar stuk vuurwerk…

Een stuk verderop in de wijk stond in een speeltuin nog een vernield houten bankje met daarnaast een opgeblazen prullenbak.

Stoplichten kapot

Op het kruispunt van de Schaatsbaan met de 1e Barendrechtseweg zijn twee verkeerslichten kapot. Het lijkt erop dat deze met veel kracht omver zijn getrokken (of gereden). Of hier vuurwerk bij is gebruikt is niet bekend. De kosten voor het vervangen van de verkeerslichten kan in de duizenden euro’s lopen. (Onbevestigde update: Volgens lezers is het defect niet gerelateerd aan vuurwerk/vernieling, maar een ongeluk met een marktkraam).

Bij het viaduct A15 (Dierensteinweg) waren tevens een aantal afzettingsborden omver geduwd en in bosjes gegooid. Ook de prullenbak voor het gemeentehuis was opgeblazen met vuurwerk. Op veel andere plaatsen waren prullenbakken afgesloten met een plaat voor de opening. Op een aantal plaatsen was geprobeerd de prullenbak van bovenaf op te blazen.

Ruit ingegooid CBS Smitshoek

Bij CBS Smitshoek is aan de kant van de Riederhof een ruit vernield. Het lijkt erop dat deze is ingegooid. Langs de andere ruiten van de school lagen erg veel vuurwerkresten.

Prullenbakken preventief weggehaald

In de parken Buitenoord, Nieuweland en het Riederpark waren prullenbakken preventief weggehaald door de gemeente. Deze plekken staan erom bekend dat er veel wordt vernield, maar door deze maatregel zijn de vernielingen beperkt gebleven. De prullenbakken zijn daarnaast tijdelijk weggehaald bij het skatepark langs de Henry Dunantlaan en bij de Bongerd.

Opvallend in de parken en in de rest van Barendrecht waren de hondenpoepbakken. Deze werden voorheen vaak opgeblazen, maar bij de rondrit door Barendrecht vanmiddag (Donderdag 1 januari 2015) is er geen één voorbij gekomen die was vernield (Update: Later tóch nog één gevonden dankzij tip, zie foto’s). Desondanks zijn er inmiddels al wel een tweetal meldingen bij BarendrechtNU binnengekomen over opgeblazen hondenpoepbakken.

Bushokjes

Alle bushokjes die op de route lagen (ongeveer 25 gezien) waren nog helemaal in takt. Geen vernield glas, reclamebakken of bankjes. Zelfs op plaatsen waar in de directe omgeving wel vernielingen waren aangericht stonden de bushokjes er nog netjes bij.

De informatie in dit artikel is gebaseerd op een flinke rondrit kriskras door Barendrecht. Uiteraard zijn dit niet alle vernielingen (melden/foto’s insturen mag altijd), maar is bovenstaand artikel gebaseerd op de vernielingen die wel zijn aangetroffen. BarendrechtNU lezers hebben daarnaast via Twitter, Facebook en e-mail zelf locaties doorgegeven van vernielingen.

Zie ook: Inbraken, boetes en HALT verwijzingen oudjaarsdag 2014
Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »