Brandje tijdens Oud & Nieuw 2013-2014 Barendrecht

BARENDRECHT – [Cijfers] Het weer doet niet vermoeden dat het winter is en het vorige jaar lijkt alweer lang geleden. Toch blikt burgemeester Van Belzen graag met u terug op de rustig verlopen jaarwisseling.

Cijfers

Van Belzen noemt de volgende cijfers:

  • In aanloop naar en tijdens de jaarwisseling 2013/2014 is voor circa €42.000,- schade aangericht.
  • De politie verrichtte 2 aanhoudingen op het Sandelhout.
  • De brandweer moest op oudejaarsavond 10 keer uitrukken. Bij 5 incidenten was inzet nodig.
  • Er werd 23 keer doorverwezen naar Halt, voor het te vroeg afsteken van vuurwerk en het afsteken van te zwaar illegaal vuurwerk op 31 december.

€ 42.000,- schade

De schade is met name aangebracht aan speeltoestellen, lichtmasten, prullenbakken en hondenpoepbakken. Het schadebedrag was in 2013 ruim € 76.000,-. Over de hele linie is nu een daling te zien. Toch is de burgemeester ontstemd. “Wij zijn op de goede weg, maar het bedrag is natuurlijk nog steeds te hoog. Vandalen verknoeien niet alleen het speelplezier van tientallen kinderen. Zij jagen de gemeente ook nog eens op kosten. Zolang de daders niet bekend zijn, zijn de kosten van preventie, reparatie en schoonmaak namelijk voor de gemeente. Het gaat om gemeenschapsgeld, dat wij veel beter kunnen besteden!

Samen vandalisme tegengaan

“De politie was in december natuurlijk extra actief en ook werden meer toezichthouders ingezet. Wij ontvingen meldingen en konden daarop reageren. Maar dat is nog niet genoeg. Politie en toezichthouders kunnen niet overal tegelijk zijn. Wij hebben uw oren en ogen hard nodig, het hele jaar door! Ziet u iemand iets vernielen? Laat dit de politie zo snel mogelijk weten. Zo verhogen wij gezamenlijk de pakkans. U kunt ook anoniem een melding doen. Samen met u gaan wij vandalisme tegen!”

Complimenten voor hulpverleners

De burgemeester heeft overigens grote waardering voor de inzet tijdens oud en nieuw. “De gemeente, politie, brandweer, jongerenwerk, Halt Rijnmond Zuid en het Openbaar Ministerie slaan ieder jaar de handen ineen om het schadebedrag zo laag mogelijk te houden en de jaarwisseling in een prettige sfeer te laten verlopen. Dat is opnieuw gelukt.”

Inzameling kerstbomen en vuurwerkafval succesvol

Wethouder Jeroen Gebben (openbare ruimte) is zeer tevreden over de inzameling van kerstbomen en vuurwerkafval. “Dit jaar zijn bij de 10 verzamelplaatsen 3.524 kerstbomen ingeleverd. De inzamelactie voor vuurwerkafval was nieuw en leverde 604 zakken op. Een mooi resultaat!”, besluit hij.

Foto: Vernielde putdeksel aan de Bachlaan (bij bushalte Muziekplein) op oudjaarsdag 2013.
Foto: Vernielde (vermiste?) putdeksel bij bushalte #Muziekple... on TwitpicBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »