Zonnige eerste editie Zuidpolderdag Barendrecht

BARENDRECHT – 46 leerlingen van 2 technasium van het Dalton College gaan een ontwerp maken voor een stormbaan in de Zuidpolder. Als tijdelijke landschapsarchitecten hebben zij de opdracht een stormbaan te ontwerpen voor middelbare scholieren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Het ontwerp moet aansluiten bij de landschappelijke omgeving.

De opdracht van het Dalton wordt gezien als eerste verkenning voor de mogelijkheden van een stormbaan in de Zuidpolder. Of de stormbaan er daadwerkelijk komt, hangt van veel factoren af en behoeft nader onderzoek en afstemming.

Presentatie opdracht

De opdracht wordt uitgewerkt als tekening of als 3D verbeelding. Dit kan een maquette zijn, of een artist impression of referentiebeelden. De officiële presentatie daarvan is circa eind april in het gemeentehuis.

Buren betrekken bij Zuidpolder

Deze opdracht is een win-win situatie”, zegt wethouder Ingeborg Monhemius- van der Veen (Zuidpolder). “De school was op zoek naar een opdracht. Die kan ik geven op basis van een concrete vraag vanuit de gemeente, namelijk: hoe geven wij kinderen van 12 tot 18 jaar een plekje in de Zuidpolder? En wat is er dan leuker dan het aan je directe buren, de leerlingen van het Dalton, vragen? Zij zijn onderdeel van de doelgroep en weten als geen ander wat wel en niet leuk is.” Zij besluit: “Bij de uitreiking van de opdracht waren de ‘buren’ zeer enthousiast. Ik zie uit naar de presentaties.

Natuur- en recreatiegebied

De gemeente Barendrecht is bezig de Zuidpolder in te richten als extensief natuur- en recreatiegebied. Het is de bedoeling dat het landbouwgebied van in totaal 170 hectare wordt omgevormd tot een openbaar natuur- en recreatiegebied. Daarvan zijn 44 hectaren al ingericht voor dit doel. Het gebied herbergt onder andere de natuurspeelplaats Barendbos en kinderboerderij De Kleine Duiker. Daarnaast zijn er paden voor wandelen en fietsen.

Toekomst Zuidpolder

Momenteel worden nog eens 40 hectaren aangelegd. In deze 40 hectaren komt ruimte voor bloemrijke graslanden, bosplantsoen, Brandrode runderen die op een natuurlijk manier een deel begrazen, waterpartijen en rietoevers. Daarnaast wordt in de toekomst een verbindingszone tussen het recreatiegebied ten westen van de A29 en het deel ten oosten van de 3de Barendrechtseweg in de Zuidpolder gerealiseerd. Dit betreft een hoofdzakelijke waterrijk gebied. Ook worden nog andere delen van de Zuidpolder ingericht waarbij natuur en recreatie voorop staan. Voor het gebied ten westen van de 3de Barendrechtseweg wordt ook aan stadslandbouw gedacht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »