Politieauto

BARENDRECHT – Burgemeester van Belzen heeft de vragen beantwoord over een agent die vertelde een woning te zijn binnengeslopen in het kader van een preventieactie. Fractielid Kees Takken (EVB) stelde de burgemeester vragen over de rechtmatigheid van deze actie.

Verhaal aangedikt

De burgemeester geeft in zijn antwoorden aan niet op de hoogte te zijn geweest van deze actie. “Gelukkig kan ik u melden dat de werkelijkheid anders was dan geschetst op de veiligheidsavond“, aldus de burgemeester.

De betreffende agent is achteraf bevraagd over zijn uitlatingen met betrekking tot het binnensluipen van een woning. Hij gaf aan dat hij “uitgedaagd door het moment zijn verhaal heeft aangedikt om de urgentie van preventie te benadrukken.” Hij heeft de woning in werkelijkheid niet betreden. Hij had willen schetsen dat de woning had kunnen worden betreden.

Spijt

Volgens de burgemeester was de agent zich onvoldoende bewust van de consequenties en vragen die naar voren zouden komen door het verhaal. “De betreffende agent heeft oprecht spijt betuigd dat het door hem geschetste beeld onduidelijkheid heeft teweeggebracht“, zo schrijft de burgemeester in zijn antwoord.

Insluiping onrechtmatig

Indien het verhaal wel waar zou zijn geweest was het binnentreden van de woning onrechtmatig. De burgemeester: “Het betreden van een woning in het kader van een preventie-actie onder de door de agent geschetste omstandigheden zou dan ook niet rechtmatig zijn geweest. (…) Het door de agent geschetste optreden had in formeel juridische zin niet te rechtvaardigen geweest.

De preventieacties waarbij gadgets worden achtergelaten (zoals de schoentjes) zullen wel worden voortgezet en is legitiem.

* De quotes in het artikel over de insluiping op BarendrechtNU zijn gebaseerd op geluidsfragmenten en niet wat de agent ‘ongeveer’ heeft verteld.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »