Politieauto

BARENDRECHT – Vorige week vrijdag verscheen op BarendrechtNU een artikel met daarin het verhaal van een agent die een woning in Barendrecht was binnengeslopen. De agent vertelde dit verhaal vorige week dinsdag tijdens de veiligheidsavond in de raadszaal van het gemeentehuis.

De agent gaf aan dit te hebben gedaan om de bewoners bewust te maken van het gevaar van (echte) woning insluiping. Volgens zijn verhaal klom hij via een kliko en uitbouw via een openstaand raam de slaapkamer binnen (Lees hier het hele verhaal).

Vragen aan de burgemeester

Kees Takken (EVB) heeft vragen gesteld aan de burgemeester over deze actie van de politie. EVB stelt de burgemeester, verantwoordelijk voor de portefeuille openbare orde en veiligheid, de volgende vragen:


  • 1. Was de burgemeester op de hoogte van dit politieoptreden ?

In de Grondwet is oa het “Huisrecht ” opgenomen. In het strafrecht en strafvordering zijn een aantal artikelen opgenomen betrekking hebbende op het binnendringen van een woning (GW art 12, Sr370, Sv55 en Sv97 ). Daarnaast heeft Mark Rutte in 2011 de uitspraak gedaan dat “gepast geweld tegen inbrekers is toegestaan”.

  • 2. Op basis van welke rechtsgrond (en) is dit politieoptreden te rechtvaardigen?
  • 3. Is hier wellicht spraken van “ ambtelijke huisvredebreuk ” ?
  • 4. Lokt dit soort politieoptreden niet uit tot excessen (Immers wat zou je doen als je iemand pardoes en zonder toestemming aantreft in je slaapkamer)?
  • 5. Is hier de privacy van de getroffen bewoners geschonden?
  • 6. Zijn de getroffen bewoners nadien persoonlijk in kennis gesteld door de betrokken politieagent(en)? 7. Worden er maatregelen genomen om deze vorm van politieoptreden in de toekomst te voorkomen?

Zodra de burgemeester deze fractie vragen van EVB heeft beantwoord zal hier uiteraard over worden bericht op BarendrechtNU.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »