Raam op een kiertje

BARENDRECHT – “Soms is het ook een beetje bang maken“, zo begon de agent uit Barendrecht zijn verhaal tijdens de veiligheidsavond afgelopen dinsdagavond. De politie maakte op deze avond de criminaliteitscijfers bekend en vertelde onder andere over hun preventie acties. Een bijzondere anekdote door een van de aanwezige agenten volgde:

Vorige week donderdagnacht ging de agent op pad voor een surveillance. Hiervoor had hij ‘schoentjes’ bij zich (i.v.m. Sinterklaas): hier zit een brief bij om bewoners bewust te maken van woninginbraak en insluiping. De schoentjes liet de politie achter bij woningen die vanwege verschillende redenen een makkelijk doelwit zijn voor criminelen. “De winst ligt bij de burger zelf, maak ze er bewust van“, aldus de agent.

Zie ook: Insluip-agent dikte zijn verhaal aan: hij is niet in de woning geweest

Slaapkamerraam op een kiertje

Deze agent kwam tijdens zijn surveillance in Barendrecht een woning tegen met een openstaand slaapkamerraam. Het raam stond slechts op een kiertje, maar de woning had wel een aanbouw onder het raam met daarnaast een kliko. De poort van de tuin was niet op slot waardoor de agent de tuin in kon lopen. Hij is via de kliko het dak van de aanbouw opgeklommen. De agent vertelt vervolgens: “Ik heb die mensen allebei in hun bed zien slapen. Ik ben in de kamer geweest. Ik heb een voetje naast hun bed gelegd … en in het raamkozijn“.

Rigoureuze maatregelen

Is dat niet wat rigoureus?” vraagt de agent zichzelf en de aanwezigen af. Hij vervolgt: “Nou, ik denk dat die mensen het niet meer vergeten. (…) ik heb niets open hoeven breken. (…) Ik hoop dat ze zich ‘s ochtends werkelijk waar verloren schrikken, want zo makkelijk is het.

Hij besluit: “Dit is dan op kleine schaal, maar dat (bewustwording, red) moeten we op grote schaal met elkaar zien te doen. (…) Er is winst te halen.

Fietsen voor het uitkiezen

Tijdens surveillance, zo vertelt de agent, komt hij tevens veel fietsen tegen die zo zijn mee te nemen omdat ze niet op slot staan. Hij haalt bij die fietsen de sleutel eruit en gooit deze door de brievenbus van de woning. Zo hoopt hij dat mensen zich bewust worden van hoe makkelijk de fiets gestolen had kunnen worden.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »