Veiligheidscijfers 2014: Aantal straatroven en fietsendiefstal in Barendrecht toegenomen

BARENDRECHT – [Foto’s] Gisteravond (Maandag 8 december 2014) presenteerde het team Openbare Orde en Veiligheid (OOV) en de Politie van Barendrecht de veiligheidscijfers van het afgelopen jaar. Waar het aantal overvallen afnam van 5 naar 1, nam het aantal straatroven juist met 44% toe.

In de foto’s bij dit artikel zijn de hotspots van woninginbraken in Barendrecht te zien: rood is meer, blauw/paars minder aantal inbraken. De grafieken rechts onderin tonen het gemiddeld aantal inbraken per dag en dagdeel (Bekijk hier de grote versie van de afbeeldingen).

Zie ook: Hennepkwekerijen op de kaart: 13 kwekerijen ontdekt in 2014

Veiligheidscijfers

In onderstaande tabel staan de cijfers die voorbij kwamen in de presentaties.

Soort Aantal tot 3e kwartaal 2014
(Percentages heel 2014 t.o.v. heel 2013)
Aantal heel 2013
Overvallen 1 (-80%) 5
Straatroven 26 (+44%) 21
Woninginbraak 120 (Vrijwel gelijk) 155
(Brom)fietsen gestolen 175 (+32%) 182
Auto’s gestolen 225 (-5%) 338
Aangifte/melding vandalisme 171x (Vrijwel gelijk) N/A
Inzet Mobiele Camera Unit (MCU) 9x (o.a. Middenbaan, Doormanplein, Middenbaan) N/A
Huisverboden (ivm huiselijk geweld) 8x N/A
High Impact Targets* 4 personen N/A

* Mensen die een ‘persoonlijke aanpak’ krijgen om te voorkomen dat ze (opnieuw) de fout in gaan.

De politie gaf tijdens de presentatie aan dat het aantal straatroven mede werd veroorzaakt door een groep van 4 inmiddels aangehouden personen. Deze zouden een groot aantal van de straatroven hebben gepleegd.

Zie ook de cijfers van 2013: Veiligheidscijfers Barendrecht: Inbraak, diefstal, overvallen, hennepteelt en meer

Senioren

Het team Openbare Orde en Veiligheid (OOV) gaat in 2015 een campagne opstarten die speciaal gericht is op senioren in Barendrecht. Ze gaan deze doelgroep bijvoorbeeld informeren over babbeltrucs die criminelen gebruiken om de woning binnen te komen.

Campagnes

Een greep uit de veiligheidscampagnes van het OOV team Barendrecht: Zet ‘m op slot, Hé fietsendief je bent gezien, Waak voor auto-inbraak, Donkere dagen offensief, Horen zien en melden, Straatroof is triest!

Zie ook: Agent sluipt woning binnen: “Ik heb die mensen allebei in hun bed zien slapen”

Burgernet

Tot 1 november 2014 zijn 2.512 Barendrechters aangemeld voor Burgernet. Het doel is om 10% bewoners van iedere gemeente aangesloten te krijgen op Burgernet, voor Barendrecht komt dan neer op zo’n 5.000 aanmeldingen.

Buurtpreventie

Buurtpreventie is momenteel actief in de wijken: Riederhoek, Smitshoek, Vrijenburg, Vrijheidsakker en het centrumgebied. Naar behoefte zal buurtpreventie ook in 2015 verder worden uitgebreid naar andere wijken.

Popcorn

Het team OOV Barendrecht verwerkte de jaarlijkse veiligheidscijfers in een video. Speciaal hiervoor kregen alle raadsleden en het aanwezige publiek een bakje popcorn. In de video zaten naast de cijfers ook informatieve video’s over onder andere woninginbraak en hennepteelt.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: OOVBarendrecht, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »