Veiligheidscijfers Barendrecht: Inbraak, diefstal, overvallen, hennepteelt en meer

BARENDRECHT – Gisteren (Dinsdag 8 oktober 2013) heeft het team Openbare Orde en Veiligheid Barendrecht de gemeenteraad geïnformeerd over de feiten en cijfers rond criminaliteit, veiligheid en voorlichting in de gemeente Barendrecht. In dit artikel lees je per onderdeel de feiten en cijfers. Aan bod komen: fietsendiefstal, auto-inbraak, woninginbraak, hennepteelt, vandalisme, huiselijk geweld, straatroven en overvallen. Benieuwd of er het afgelopen jaar een hennepkwekerij is ontdekt in uw eigen straat? Lees dan snel verder.

Fietsendiefstal

Het team Openbare Orde en Veiligheid (OO&V) Barendrecht is diverse campagnes gestart om Barendrechters te informeren over fietsendiefstal. Zo was er bijvoorbeeld de campagne ‘zet ‘m op slot en vast’, bekend van de fietszadelhoezen op o.a. NS Station Barendrecht en de Carnisse veste. Sinds het begin van het jaar zijn er (tot oktober 2013) in totaal 131 (brom)fietsen gestolen. Dit is een afname van 38,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Auto-inbraak

Er zijn dit jaar aanzienlijk meer auto-inbraken geweest in Barendrecht ten opzichte van vorig jaar. Het betreft een stijging van 42,7%. Dit jaar is er, tot nu toe, in totaal 234 keer een auto-inbraak gepleegd in Barendrecht. Volgens het team OO&V is deze stijging in lijn met een regionale trend.

Woninginbraak

Het team OO&V maakt bekend dat er bepaalde methoden zijn die in Barendrecht vaak worden gebruikt om in te breken. Inbrekers kunnen een gaatje naast uw deurslot boren en proberen vervolgens met een ijzerdraadje om het slot en de hefbomen van uw deur los te krijgen.

Daarnaast kan een inbreker gebruik maken van een babeltruc om zich toegang te verschaffen tot uw woning. Een andere veelgebruikte manier is de “Bulgaarse method”, hierbij wordt het uitstekende cilinderslot afgebroken waardoor de inbreker uw woning kan betreden. Andere veelgebruikte methode zijn: insluipen, hengelen, flipperen, inbreken via een bovenlicht en openwrikken. Voor meer informatie en preventietips kunt u kijken op de website van de politie.

In wijken waarbij woninginbraak een verhoogd risico is zijn informatiemappen verspreid, in totaal zijn er 5.000 mappen verspreid. Tot oktober 2013 zijn er in Barendrecht inmiddels 117 woninginbraken geteld. Dit is wel een afname van 39,7% ten opzichte van 2012.

Hennepteelt

De sancties voor het hebben van een hennepkwekerij zijn o.a. dat je je huis uit kan worden gezet en uitkeringen worden stopgezet. Mensen beginnen veelal met hennepteelt omdat ze zelf in geldnood zitten, maar de consequenties als je gepakt wordt zijn over het algemeen dat schulden alleen maar groter worden: hennepteelt mag niet lonen.

Dit jaar zijn er al 12 hennepkwekerijen gevonden en ontmanteld door het team OO&V Barendrecht. Over heel 2012 waren dit er 10 en in 2011 waren dit er zelfs 16. Zie de foto onder dit artikel voor een kaart met waar de kwekerijen zijn gevonden in Barendrecht (in de foto staat nog 11 bij 2013). Om deze hennepkwekerijen te bestrijden gaat het team binnenkort, in samenwerking met de politie en Stedin, nachtelijke controles uitvoeren op bedrijventerreinen.

Vandalisme, huiselijk geweld, straatroven en overvallen

Tot oktober van dit jaar zijn er 168 aangiftes en meldingen gemaakt van vernieling. Dit is een afname van 24% ten opzichte van vorig jaar. In 2013 zijn er in Barendrecht aan 6 personen een huisverbod opgelegd voor het plegen van huiselijk geweld. Het aantal overvallen dit jaar staat op 4, dit is 33% meer ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal straatroven in Barendrecht is tot nu toe met 63% toegenomen, dit jaar vonden er al 18 plaats.

Voortgang bekende incidenten uit Barendrecht

De grafschennis aan de Scheldestraat, deze zaak is nog in behandeling. Het incident is getoond in opsporing verzocht, maar er zijn nog geen verdachte in beeld of aangehouden. De politie heeft de zaak in behandeling.

De ramkraak aan de Van Beuningenhaven (Carnisseveste). Ook deze zaak is nog in behandeling. De plaatselijke ondernemers hebben in de tussentijd wel twee camera’s geplaatst aan de Van Beuningenhaven. Omwonenden van dit incident hebben een brief ontvangen over hoe de hulpdiensten (politie/brandweer) het incident hebben aangepakt.

Meer informatie

Meer informatie over bijvoorbeeld het project Buurtpreventie, verblijfsverboden, het Veiligheidshuis, Burgernet (1960 mensen aangemeld uit Barendrecht), de mobiele camera unit (11x ingezet in Barendrecht) en nog veel meer is te vinden in het filmpje door het team Openbare Orde en Veiligheid Barendrecht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Video: gembarendrecht, BarendrechtNU

(Op alle video's berust copyright. Video's mogen zonder toestemming v.d. maker niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


Fotograaf: OO&V Barendrecht, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)« | »