LOC aan de Dierensteinweg opgeleverd: Leerlingen maandag al van start (Barendrecht)

BARENDRECHT – Met de start van het nieuwe schooljaar op maandag 24 augustus beginnen de leerlingen van de Focus Beroepsacademie, het Dalton Lyceum en CSG Calvijn in een fris nieuw gebouw (foto’s). Het Lokaal Opleidingen Centrum (LOC) dat onderwijs biedt aan leerlingen van het VMBO en MBO (Albeda en DaVinci) aan de Dierensteinweg werd gisteren (Vrijdag 21 augustus 2015) technisch opgeleverd. Het gebouw dat op 8 oktober officieel wordt geopend, is een ontwerp van architectenbureau Royal Haskoning en werd gebouwd door Heerkens en Van Bavel.

Wethouder Jeroen Gebben van Onderwijs is verguld met het LOC: “Het oude gebouw was op, de tijd was rijp voor een nieuw gebouw. Dat hier zowel VMBO als MBO gevestigd zijn, is heel bijzonder. Voor leerlingen wordt de nieuwe beroepscampus een fantastische broedplaats en voor het bedrijfsleven een vindplaats. En samen met buurman Edudelta hebben we hier een sterk onderwijscluster. We hebben op deze plaats een omgeving gecreëerd die verbinding makkelijk maakt. Ik verwacht dat ons sterke bedrijfsleven die kans benut om zodoende eerste keus te hebben in goed gekwalificeerd personeel.

Hypermodern

Ook de twee schoolbesturen, OZHW (Dalton Lyceum) en CVO (CSG Calvijn) zijn enthousiast over de samenwerking en nieuwe huisvesting. Bestuurders Marco Heemskerk (CSG Calvijn) en Louis de Haan (Onderwijsgroep Zuid-Hollandse Waarden) roemen de inzet van en samenwerking met de gemeente. “De leerlingen komen in een hypermodern gebouw met daarin de laatste snufjes voor hedendaags onderwijs. Het beroepsonderwijs in Barendrecht krijgt mede door de samenwerking met het middelbaar beroeps-onderwijs (Da Vinci uit Dordrecht en Albeda uit Rotterdam) een stevige impuls.
Zie ook: Update nieuwbouw LOC aan de Dierensteinweg

Slimme combinaties

In het LOC zitten de Focus Beroepsacademie (VMBO), het Albeda College en het Da Vinci College (beide MBO). Hierdoor kunnen VMBO leerlingen in Barendrecht naar het MBO en hun startkwalificatie behalen. En er zijn meer slimme combinaties gemaakt: de NOC*NSF sporthal gaat buiten schooltijden gebruikt worden door korfbalvereniging Vitesse. Vorig jaar is de intentieovereenkomst getekend door de korfbalvereniging, de schoolbesturen en de gemeente voor het gebruik van de sporthal en het gezamenlijke gebruik van de aula en de kantine. Gebben: “Door deze samenwerking wordt het gebouw optimaal benut.” Hij vervolgt: “En deze beroepscampus voor 1200 leerlingen is gevestigd op het voormalige veld 10 van de BVV. Zij hebben hiervoor andere faciliteiten terug gekregen, dus ook voor hen is het een win-win situatie.
Zie ook: Virtuele rondleiding door nieuwbouw Focus Beroepsacademie

Extra parkeerplaatsen

Om het parkeren in goede banen te leiden, zijn parkeerplaatsen aan de overkant van de Dierensteinweg bij de schietvereniging gerealiseerd. Tevens zijn extra parkeerplaatsen op sportpark De Bongerd aangelegd.

Duurzame vierkante meters

In totaal beslaat het LOC 10.800 ‘vierkante onderwijsmeters’ voor het VMBO en ongeveer 900 m2 voor het MBO en de sporthal. In de avonduren is het LOC beschikbaar voor maatschappelijke organisaties en cursussen. Om een zo prettig mogelijk duurzaam leerklimaat te realiseren in het LOC zijn extra maatregelen genomen die zorgen voor een goede luchtkwaliteit. Ook is het nieuwe gebouw energiezuinig en waterbesparend.

Zie ook: Brand in nieuwbouw van LOC aan de DierensteinwegBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »