Geen proefballonnetje: College wil het oplaten van ballonnen bij evenementen verbieden

BARENDRECHT – Het college wil het oplaten van ballonnen bij evenementen in Barendrecht gaan verbieden door een aanpassingen van de APV. Ook ballonnen die (zogenaamd) biologisch afbreekbaar zijn worden dan verboden vanaf 2020. “Deze doen er namelijk ook even over om te verteren“, aldus de gemeente.

Het ziet er altijd heel feestelijk uit, honderden ballonnen die bij een opening of andere speciale gebeurtenis de lucht in gaan. Helaas komt elke ballon ook een keer weer naar beneden en kan hierdoor schade aanbrengen aan natuur en milieu. Dieren zoals bijvoorbeeld vogels en vissen zien de kleurrijke ballonresten als voedsel en dat is natuurlijk niet goed voor ze“, aldus het college. Reden voor het college van Barendrecht om bij de eerstvolgende integrale herziening van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) het oplaten van ballonnen te verbieden.

Verbod

Inmiddels heeft zo’n 17% van de Nederlandse gemeenten een verbod op het oplaten van ballonnen. Een verdriedubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Wethouder Tanja de Jonge (duurzaamheid): ”Inwoners worden steeds milieubewuster en denken na over hun eigen rol. We krijgen vanuit de samenleving dan ook vragen over wat ons standpunt is op het gebied van ballonnen oplaten. Gezien alle schadelijke effecten op dieren, natuur en milieu vinden wij het anno nu niet meer maatschappelijk verantwoord. Binnen de huidige regelgeving kunnen wij het echter niet tegengaan of verbieden. Met de aanpassingen in 2020 kan dat wel. In de tussentijd vragen we organisatoren de alternatieven te omarmen, zoals bijvoorbeeld bloem-blaadjes strooien.

Zie ook: Gemeente wil het oplaten van ballonnen verbieden vanaf 2020

Artikelfoto: Wethouder Tanja de Jonge eind 2018 bij de onthulling van de nieuwe huisstijl van winkelcentrum Carnisse Veste. Hier werden tientallen (biologisch afbreekbare) ballonnen opgelaten. Dit moet met de aanpassing van de APV in de toekomst verboden worden in Barendrecht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »