Gemeente wil het oplaten van ballonnen verbieden vanaf 2020

BARENDRECHT – Het college van B&W van Barendrecht wil het oplaten van ballonnen tijdens activiteiten/evenementen gaan verbieden vanaf 2020. Het college wil het verbod opnemen in de nieuw op te stellen APV (Algemene Plaatselijke Verordening), deze moet dan nog worden goedgekeurd door een meerderheid van de gemeenteraad.

Burgemeester van Belzen: “Het standpunt van het college is dat het oplaten van ballonnen in Barendrecht (…) niet langer maatschappelijk aanvaardbaar is.” De burgemeester wijst erop dat dit standpunt is ingenomen door “de vragen die onze gemeente krijgt en de informatie over schadelijke effecten op dieren, natuur en milieu.

Van Belzen: “Als college vinden wij het belangrijk om hierin verandering te gaan brengen”, maar op dit moment heeft het college nog geen mogelijkheid om een verbod af te dwingen. Hiervoor zal de APV moeten worden aangepast. Een update (‘integrale herziening’) hiervan staat gepland voor 2020. Het college wil het verbod dan opnemen in de APV, welke goedkeuring vereist van een meerderheid van de gemeenteraad.

Biologische afbreekbaar

Het is vooralsnog onduidelijk of biologisch afbreekbare ballonnen ook verboden zullen worden. Deze werden bijvoorbeeld gebruikt bij de onthulling van de nieuwe huisstijl van de Carnisse Veste. Hier werden tijdens de officiële openingshandeling tientallen biologisch afbreekbare ballonnen opgelaten, samen met de wethouder duurzaamheid, Tanja de Jonge.

Artikelfoto: Tijdens de opening van de nieuwe fietscrossbaan op Sportpark de Doorbraak werden ook ballonnen opgelaten (overigens eveneens in aanwezigheid van een wethouder)Bekijk hier meer artikels uit de categorie Politiek« | »