JOP Vrijenburg opnieuw verplaatst, officiële onthulling volgt later

BARENDRECHT – De huidige locatie van de jongerenontmoetingsplaats (JOP) langs de geluidswal A15 (Vaanpark) wordt ‘niet of nauwelijks’ gebruikt, zo heeft wethouder Roopram vanavond (Dinsdag 8 december 2020) gemeld in een commissievergadering. Daarentegen wordt de JOP in bijvoorbeeld Park Nieuweland (te)veel gebruikt.

De Politie en jongerenwerk trokken hierover aan de bel bij de wethouder: Ze achten het urgent om naar alternatieve locaties te kijken voor een betere spreiding. De wethouder wil samen met de jongeren en inwoners naar plekken voor de JOP zoeken: “We willen niet mensen gaan verrassen.

Bachlaan en Riederpark

De wethouder stelt dat de twee extra jongerenontmoetingsplaatsen een belangrijke functie vervullen voor jongeren, zeker nu in coronatijd. Een ambtenaar presenteerde vanavond (Dinsdag 8 december 2020) namens de wethouder het plan voor het vervolgproces. De plannen richten zich  komende tijd op twee nieuwe locaties in Barendrecht: Eén aan de Bachlaan bij basisschool De Draaimolen en één “hele mooie plek” in het Riederpark. Beide locaties zijn inmiddels bezocht door de wethouder om deze met eigen ogen te zien (o.a. de ruimte en routes voor de politie/handhaving). De conclusie hiervan was dat het “allebei best wel goede plekken zijn“.

In januari wil de gemeente zo snel mogelijk starten met inwonersparticipatie: “Zoals we bij eerdere JOP’s hebben gemerkt is het belangrijk dat de inwoners ook meedenken, dus daar gaan wij hen ook ruim de gelegenheid voor geven.” De gemeente is daarna voornemens om een vergunningsaanvraag te doen, waarna in februari/maart het college een besluit kan nemen over de plannen. De JOP’s moeten vervolgens uiterlijk begin april 2021 worden geplaatst, “omdat we dan weer richting het mooie weer gaan“, aldus de woordvoerder namens de wethouder. Het is de bedoeling dat de nu te realiseren JongerenOntmoetingsPlekken permanent op deze locaties blijven.

Geen definitieve locaties

Wethouder Roopram vulde hierop, met nadruk, aan: “Belangrijk om mee te geven is dat wij vanuit Jongerenwerk en de politie een voorstel hebben gekregen, dit betekent niet dat dit de definitieve locaties zijn. Wij bepalen die niet, dat gaat echt in samenspraak met inwoners en de jongeren. Politie en BOA’s geven wel aan dat dit een ideale locatie is.

De JOP in Park Nieuweland is heel succesvol bij jongeren, die wordt goed benut (…) Deze zijn succesvol omdat ze midden in de wijk zijn. Het zijn jongeren van 13-14 jaar en die vinden Vaanpark afgelegen, ze willen gezien worden, dus je moet een plek bedenken die in een wijk zijn. (…) Het kan niet zo zijn dat het te dicht bij huizen is, want daar kunnen mensen overlast van krijgen“, aldus de wethouder. Ze geeft aan op zoek te zijn naar een oplossing voor “clusters jongeren” die samenkomen in de omgeving van de Bachlaan. Hier wordt al overlast ervaren omdat jongeren naar overdekte locaties zoeken bij scholen en portieken, zo stelt de wethouder: “Politie en Jongerenwerk heeft een tekort aan verwijsplekken. Willen wij iets aan de overlast doen, dan moeten we meer verwijsplekken hebben.

Evaluatie

De JOP aan de Groningseweg (zonnepark A15) staat er inmiddels ruim een half jaar. De inzet is door de gemeente geëvalueerd. Hiervoor werden 200 huishoudens in de omgeving en de initiatiefnemers om feedback gevraagd. Hieruit bleek dat 80% van de inwoners van mening is dat de JOP onvoldoende wordt gebruikt. Ze zien daar bijna nooit mensen, laat staan jongeren. Bewoners geven aan eerder dealers te zien, dan jongeren die hier kunnen samenkomen/ontmoeten.

Artikelfoto: De JOP naast de geluidswal A15, aan de Groningseweg, op bedrijventerrein VaanparkBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »