5 messen en 4 schroevendraaiers in beslag genomen bij controles in Barendrecht

BARENDRECHT – Burgemeester van Belzen heeft in Barendrecht opnieuw een gebied aangewezen waar politie en handhavers preventief mogen fouilleren. Deze aanpak is gericht op geweld door jongeren in Barendrecht.

In april 2020 werd voor het eerst een veiligheidsrisicogebied ingesteld in Barendrecht. Vanaf morgen (Donderdag 10 december 2020) (10 december) zal opnieuw voor 6 maanden (een deel van*) Barendrecht zijn aangewezen als dergelijk gebied, hierin mogen handhavers mensen preventief fouilleren.

Excessief geweld

Van Belzen: “De aanpak van excessief geweld onder jongeren is een aantal maanden bezig. Samen met de scholen en partners zijn stappen gemaakt. Onder andere het ambulant jongerenwerk op scholen is ingezet. Daarnaast zijn de spreekuren op de scholen door Halt en Pak je Kans geïntensiveerd. De politie heeft een schoolwijkagent aangesteld die voor de VO-scholen in Barendrecht het aanspreekpunt is vanuit depolitie. Binnenkort wordt een integrale kluisjescontrole op de VO-scholen uitgevoerd.

Fouilleren en vuurwerkoverlast

Tussen april en oktober 2020 zijn er door de politie tijdens 9 acties 170 personen preventief gefouilleerd. “Daarbij zijn messen, wapens en verdovende middelen aangetroffen“, aldus de burgemeester. Hij maakt nu opnieuw gebruik van de bevoegdheid om een gebied in Barendrecht aan te wijzen waarin preventief mag worden gefouilleerd, hij doet vanwege “de recente toename van incidenten waarbij jongeren zijn betrokken”

Daarnaast biedt het fouilleren als ‘bijvangst’ dat het bezit van (illegaal) vuurwerk kan worden aangepakt, aldus de burgemeester.

Opmerking: Update: In onderstaande kaartjes is te zien in welke gebieden exact preventief mag worden gefouilleerd. Ten opzichte van het eerdere ingestelde ‘veiligheidsrisicogebied’ zijn het Middeldijkerplein en Park Buitenoord toegevoegd. Het exacte gebied is momenteel nog niet bekendgemaakt. Een woordvoerder van de gemeente laat op vragen weten dat het waarschijnlijk om dezelfde locaties als eerder gaat, maar een definitieve update hierover volgt nog.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »