JOP staat na half jaar nog in Vrijenburg, evaluatie uitgesteld vanwege corona

BARENDRECHT – De gemeente heeft de Jongerenontmoetingsplek (JOP) aan de rand van de wijk Vrijenburg nog niet weggehaald, ondanks de afspraak hierover in de verleende vergunning (van de gemeente, aan de gemeente). De JOP zou al ruim een maand geleden moeten zijn weggehaald, omdat het volgens de vergunning om een experimentele locatie gaat.

BarendrechtNU deed afgelopen week navraag naar de situatie en het vervolg van het project. Vandaag (Vrijdag 16 oktober 2020) heeft wethouder Roopram ook de gemeenteraad op de hoogte gesteld van het uitgelopen experimentele project. Als reden voor de vertraging worden de coronamaatregelen genoemd.

Experiment

Wethouder Roopram: “Na enkele maanden zou een evaluatie zouden plaatsvinden. Omdat de eerste maanden niet representatief waren door de zware coronamaatregelen in maart t/m mei, hebben we besloten de evaluatie uit te stellen. Dit is ook de reden dat de JOP nog steeds in Vrijenburg staat. Het college is hiervan op de hoogte. Eind oktober ontvangen 200 huishoudens, het bedrijventerrein, de politie, de jongeren en het Jongerenwerk van KijkopWelzijn een evaluatieformulier.

Opvallend is tevens dat op basis van de evaluatie wordt overwogen om de JOP op dezelfde locatie te laten staan, iets dat in de vergunning nog nadrukkelijk werd uitgesloten: “Na november, als de evaluatie voorbij is, stellen wij een evaluatierapport op. De uitkomsten van de evaluatie zijn bepalend of de JOP definitief blijft staan of dat er gekeken wordt naar een andere locatie.“, aldus de wethouder.

Geen vergunning

BarendrechtNU vroeg de gemeente eerder deze week of er een nieuwe vergunning (aan zichzelf) is verleend, maar kreeg geen reactie op deze vraag. In de openbare registers is momenteel geen geldige vergunning voor de JOP te vinden. Een vergunningsprocedure stelt belanghebbenden, zoals omwonenden, in de gelegenheid om bezwaar te maken of een zienswijze in te dienen.

De eerder verleende vergunning stelt dat de JOP na 6 maanden weg moet worden gehaald: “Voor de vergunning ten noorden van de Groningse weg geldt dan ook, dat deze er in eerste instantie 6 maanden komt te staan. Na deze 6 maanden vindt er een evaluatie plaats en verplaatst de experimentele JOP naar een andere locatie.” Een vergunning is alleen geldig onder de voorwaarden waaronder die is verleend, zo staat ook in de betreffende vergunning: “Bij de uitvoering van het project mag geen grotere afwijking van het bestemmingsplan ontstaan dan waarvoor vergunning is verleend.” De gemeente ‘waarschuwde’ zichzelf begin dit jaar in de aanvraag al om tijdig naar een nieuwe locatie te zoeken: “Het is daarom slim alvast te gaan kijken naar de locaties van de komende JOP voor een half jaar. Daarbij is het belangrijk dat de bewoners en omwonenden betrokken worden.” Er is op dit moment nog geen nieuwe locatie bekend.

Net als toen de JOP eerder zonder vergunning en daarna nog een keer op de verkeerde locatie werd geplaatst, is het lastig om de gemeente te controleren in het proces: De gemeente Barendrecht is naast aanvrager en verlener van de vergunning óók degene die verantwoordelijk is voor de handhaving hiervan.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »