Wimpels kunstwerken na 3 jaar afwezigheid teruggeplaatst op gemeentehuisplein

BARENDRECHT – Vandaag (Woensdag 25 november 2020) is in het bijzijn van wethouder de Jonge door Kunstwacht gestart met het terugplaatsen van de Wimpels op het plein voor Gebouw ’t Kruispunt (gemeentehuisplein, helling bij Middenbaan). De kunstwerken werden 3 jaar geleden weggehaald toen er werd begonnen met de werkzaamheden aan het gemeentehuisplein en gebouw Het Kruispunt.

Na afronding van deze werkzaamheden ontstond de discussie over óf en waar de kunstwerken moesten worden teruggeplaatst. Ook bleken de vier kunstwerken gerestaureerd te moeten worden, het collega trok daar vorig jaar €60.000 voor uit. De vier Wimpels werden vanmiddag (Woensdag 25 november 2020) teruggeplaatst, in een rijtje, onderaan de helling naar de Middenbaan.

Terugplaatsing

Wethouder de Jonge (Cultuur) is verheugd dat de kunstwerken zijn teruggeplaatst: ‘In 2019 heeft de gemeenteraad budget beschikbaar gesteld voor het herstellen en terugplaatsen van de Wimpels. De opnieuw vervaardigde kunstwerken kunnen de komende decennia vooruit zodat zij onze gemeente nog lang kunnen herinneren aan de bomenlaan en de spruitenboerderij die hier ooit stonden!

Zowel de buitenzijde alsook de binnenzijde is opgeknapt. De kunstwerken werden vanmiddag (Woensdag 25 november 2020) glimmend teruggeplaatst, maar zijn tijdens de restauratie ook aan de binnenzijde verstevigd om minder gevoelig te zijn voor schade.

Wimpels

De vijf Wimpels zijn 25 jaar geleden aangekocht door de gemeente Barendrecht. Vier Wimpels werden vóór Het Kruispunt geplaatst en één in het toenmalige theater. Bij de verandering van de buitenruimte rondom Het Kruispunt zijn de vier Wimpels tijdelijk opgeslagen, één Wimpel staat nog binnen in Het Kruispunt.

Bij de plannen voor terugplaatsen bleken de kunstwerken door weer en wind in de afgelopen 26 jaar erg gesleten. Om die reden is in overleg met de kunstenares en onderhoudsbedrijf voor kunstwerken voor de gemeente Barendrecht besloten om de Wimpels inwendig te verstevigen met rvs.
Eduard Weijgers “Wij zijn blij met het resultaat en vinden het fijn dat we dit in afstemming met kunstenares Marte Röling’ hebben kunnen realiseren. De Wimpels zijn duurzaam en toekomstbestendig teruggeplaatst“.

Kunstenaar Marte Röling:  ‘Ik ben er verrukt van dat, dankzij de Gemeente Barendrecht, de beelden geplaatst zijn. Ik was niet in de gelegenheid er zelf iets aan te doen en ben Kunstwacht en de Gemeente dan ook zeer dankbaar voor deze wedergeboorte van de Wimpels. Echt heel geweldig. Mijn grote dank.’Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: BarendrechtNU, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »