Gemeentehuisplein (Binnenhof) Barendrecht

BARENDRECHT – Het college onderzoekt of ambtenaren van de BAR-organisatie gedwongen kunnen worden om hun auto niet meer op het gemeentehuisplein te parkeren. De parkeerplaatsen zijn door de wethouder aangewezen als alternatieve parkeerplaats voor het Doormanplein, welke al meermaals autovrij is geprobeerd te maken.

Eind juni volgt de uitspraak van een rechtszaak tussen de Bewonersvereniging Oude Dorpskern Barendrecht en de gemeente Barendrecht over of het Doormanplein nu wel of niet autovrij mag worden gemaakt. Een groep bewoners en ondernemers zijn tegen de (huidige) plannen voor een autovrij plein.

Alternatieve parkeerplek

Ondernemers en (oudere) bewoners van de dorpskern zagen parkeren op het gemeentehuisplein niet als een oplossing vanwege de afstand. Daarnaast parkeren hier ook de medewerkers van de gemeente zelf. Hierop besloot de gemeente om ambtenaren te vragen in de garage onder het gemeentehuis of in de Maasstraat te parkeren. Dit verzoek kreeg weinig gehoor.

Er zijn vorig jaar vervolgens handhavers ingezet die kentekens moesten noteren van ambtenaren die toch op het plein bleven parkeren. Deze methodes bleken “weinig tot geen effect” te hebben gehad, zo constateert het college.

In de tussentijd heeft de gemeente voor €15.360 per jaar 32 parkeerplaatsen bij de Bethelkerk gehuurd (tot december 2017). Deze plaatsen zijn bedoeld voor ondernemers van het Doormanplein en hun personeel. Er zijn inmiddels plannen om het gemeentehuisplein in tweeën te splitsen, hierdoor zullen ongeveer 15 parkeerplaatsen verloren gaan.

Juridische aanpak

Het college wil nu onderzoeken of het juridisch mogelijk is medewerkers van de BAR-organisatie te verplichten om gebruik te maken van de parkeergarage onder het gemeentehuis en op de parkeerplaats aan de Maasstraat. Tegelijkertijd willen ze hen verbieden om gebruik te maken van de openbare parkeerruimte op het plein aan het Binnenhof. Er zal binnenkort een bord worden geplaatst om ambtenaren hierop te wijzen. Er wordt tevens bekeken of op het parkeerterrein van het Binnenhof wel/niet een blauwe zone kan worden ingevoerd.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »