Parkeren op gemeentehuisplein te ver weg voor bewoners Oude Dorpskern, Barendrecht

BARENDRECHT – [Foto’s] Afgelopen woensdag organiseerde de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht een informatieavond over het autovrij maken van het Doormanplein. Voor de vereniging was de avond bedoeld om gezamenlijk te kijken naar ‘hoe nu verder‘: het autovrij maken is inmiddels vastgelegd in een verkeersbesluit en hoe kunnen we er als belanghebbenden (omwonenden en ondernemers) het beste van maken, zowel voor de voor- als tegenstanders van het plan.

De gemeente is van plan om bij het autovrij maken BOA’s eerst te laten waarschuwen om vervolgens te gaan bekeuren. De borden voor een autovrij Doormanplein worden naar verwachting in week 3 van janauri 2016 geplaatst.

Weerstand

Tegenstanders van het autovrij maken van het Doormanplein zaten hier echter niet op te wachten: “We zitten hier voor Jan met de korte achternaam. Alles is al beslist.” Enkele tientallen omwonenden spraken zich tijdens de avond sterk uit tegen het plan: de beslissing zou teveel parkeerproblemen veroorzaken en tevens zijn gebaseerd op een foutief uitgevoerd parkeeronderzoek. Zo werd ook de vraag gesteld of de Dorpskern wel goed toegankelijk blijft voor hulpdiensten als auto’s op andere (‘illegale’) plekken gaan parkeren. Volgens aanwezigen worden een aantal ‘illegale’ parkeerplaatsen al lange tijd gedoogd door gemeente en politie.

Een groep bewoners voelde zich tijdens de informatieavond niet gehoord door de gemeente en overweegt bezwaar aan te tekenen tegen het verkeersbesluit.

Parkeren op gemeentehuisplein

Voor 22 parkeerplaatsen in de Oude Dorpskern zal een blauwe zone worden ingesteld waar maximaal 2 uur mag worden geparkeerd. Omwonenden zijn hier op zijn zachtst gezegd niet blij mee omdat de druk daardoor op andere parkeerplaatsen in de directe omgeving (Singel en Oude Haven) toe neemt. Langparkeerders zouden daardoor plaatsen innemen van bewoners (op leeftijd) van deze straten. Langparkeerders, maar dus ook bewoners, moeten daardoor uitwijken naar “dé parkeerplek voor de oude Dorpskern” volgens de gemeente: het gemeentehuisplein en de Rijnstraat. Omwonenden, waarvan een aantal met rollator naar de informatieavond waren gekomen, reageerden hier boos op. Het zou geen acceptabele afstand zijn voor mensen van deze leeftijd. Bezoekers van de lokale horeca die langer dan twee uur willen parkeren moeten ook uitwijken naar het gemeentehuisplein.

Een suggestie van bewoners was om de blauwe zone (max 2 uur parkeren) uit te breiden over een groter deel van de Dorpskern en alle bewoners een ontheffing te verlenen dat ze dicht bij huis kunnen parkeren. De mogelijkheid om te parkeren op de parkeerplaats van de Bethelkerk was ook een optie die werd aangedragen door omwonenden.

Gesprekken

Nadat de avond werd geopend door de voorzitter van de Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht gaf de gemeente Barendrecht een presentatie over de huidige stand van zaken. Vervolgens werden de aanwezigen, zo’n 70 omwonenden en ondernemers van de oude Dorpskern, verdeeld over 4 tafels. In gesprekken aan tafel werden drie onderwerpen besproken in een half uur tijd: Een algemene reactie op het plan, effectieve manieren om langparkeerders te informeren en motiveren om buiten de Dorpskern te parkeren en als derde onderwerp: welke mogelijkheden er zijn om activiteiten te organiseren op het Doormanplein?

Markt naar Oude Dorpskern

Suggesties die hier uit voort kwamen varieerden van het plaatsen van een degelijke fietsenstalling, een fontein op het plein en het verplaatsen van de vrijdagmarkt naar de Dorpskern. Parkeerplaatsen op het gemeentehuisplein zouden dan immers niet beschikbaar zijn voor langparkeerders. Met het verplaatsen van de markt, zo werd besproken in één van de gesprekken, trek je meer mensen naar de Oude Dorpskern en blijft het gemeentehuisplein beschikbaar om te parkeren.

Over het algemeen vonden de aanwezigen het aantal evenementen in de Dorpskern al voldoende. De focus zou vooral moeten liggen op de kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Gemeente

De gemeente neemt alle aangedragen suggesties mee. In de tweede week van januari zal de projectgroep bijeen komen om de punten te bespreken. De evaluatie van het autovrije Doormanplein zal in juni 2016 plaatsvinden. De gemeente hoopt al voor dat moment bruikbare suggesties te kunnen verwerken om mogelijke problemen die voortkomen uit de evaluatie op voorhand op te lossen.



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)



« | »