Afval loont Barendrecht

BARENDRECHT – De afgelopen tijd ontving BarendrechtNU klachten van inwoners over het nieuwe afval recycling project Afval loont. Recent werden de oranje plastic afvalbakken weggehaald uit de Barendrechtse straten. GroenLinks Barendrecht zet vraagtekens bij het weghalen van de oranje containers en stelt hierover vragen aan de wethouder.

Ik hoef er geen cent voor

Voor wie zijn afval wil aanbieden voor het recyclen en niet om het geld, is het een stuk lastiger geworden. Een ingezonden bericht door G. Schippers van vlak voordat de bakken werden weggehaald:

Voor iemand die volledig werkt en nu altijd braaf het plastic afval van de rest apart in de bak gooit is het een grote achteruitgang. Ik kan het niet inleveren tijdens de openingsuren en zal het moeten opsparen voor de zaterdag, terwijl ik ervan uit ga dat er dan meer mensen moeten inleveren omdat dat de enige mogelijkheid is (als je werkt). Ik ga er niet voor in de rij staan en ik hoef er ook geen cent voor te krijgen. Ik wil gewoon mijn plastic afval weg kunnen doen wanneer het mij uitkomt. Ik ga niet een week met stinkende resten die nog aan plastic kleven in huis zitten en ik ga ook niet milieuonvriendelijk mijn afval eerst uitspoelen en schoonmaken. Wat een achteruitgang! Is er nog een mogelijkheid om het weg te doen, zonder dat je beloond wordt. Gewoon, zoals nu?

T. Akkerman had ook liever gehad  dat de oranje bakken bleven staan: “Als fanatiek plastic verzamelaarster vind ik het jammer dat met deze aktie veel plastic weer bij het afval terecht zal komen. Als mensen in de auto moeten stappen om b.v. plastic weg te brengen loont natuurlijk niet!

Zorgen over afval

Sinds de oranje afvalbakken voor plastic zijn verdwenen, ontvangt onze GroenLinks fractie regelmatig reacties van Barendrechters.” De partij maakt zich over twee zaken zorgen: het verdwijnen van de oranje afvalbakken voor plastic én dat plastic afval nu alsnog bij het restafval komt als mensen het plastic niet naar Afval loont brengen. Dit zou betekenen dat het milieu onvriendelijker is dan mét de plastic bakken.

De reden van het niet wegbrengen kan o.a. de afstand zijn, of het niet kunnen vervoeren van een (grote) hoeveelheid afval. Daarnaast kunnen openingstijden of het gebruik van een auto als nadelig uitpakken. Een andere reden kan zijn dat de prijs van het afval niet opweegt tegen de te leveren inspanning.

Vragen

GroenLinks heeft de volgende vragen aan de wethouder gesteld:

  1. Via welke kanalen zijn Barendrechters geïnformeerd over het verdwijnen van de oranje afvalbakken?
  2. Welke informatie over het verdwijnen van de oranje afvalbakken en het alternatief van inleveren bij Afval Loont is aan de Barendrechters gegeven?
  3. Welke en hoeveel reacties heeft de gemeente gekregen over het verdwijnen van de oranje afvalbakken?
  4. Wat gaat de gemeente eraan doen, al dan niet in samenwerking met Afval Loont, om Barendrechters toch te motiveren om hun plastic te blijven scheiden?
  5. Welke alternatieven kan de gemeente , al dan niet in samenwerking met Afval Loont, bieden? Een paar ideeën die wij meekregen: ophaalservice in de wijk organiseren, deponeerpunt in de wijk organiseren, oranje afvalbakken bij supermarkten
  6. In hoeverre biedt de overeenkomst met Afval Loont de ruimte om specifiek voor plastic afspraken te maken over het inlevergedrag van Barendrechters?

De partij wil in de nabije toekomst op de hoogte worden gehouden van de effecten van het weghalen van de oranje bakken.

Afval loont

In de afgelopen 2,5 maand tijd is het aantal spaarders bij Afval loont opgelopen tot 2.200 (begin april 1.000). Zij leverden in totaal al ruim 170.000 kilo afval in en spaarden daarmee gezamenlijk € 10.000,-. De uitbetaal grens per deelnemer (kaart) ligt op €10,-



Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht



« | »