Afvalt loont in Barendrecht: €20 per jaar voor inleveren gescheiden afval

BARENDRECHT – Afval loont is een project om mensen te stimuleren hun afval te recyclen. Om dit te bereiken moet het afval gescheiden worden aangeboden. De gemeenteraad is gisteravond (Dinsdag 28 oktober 2014) unaniem akkoord gegaan met het voorstel (PDF) om dit project uit te rollen in Barendrecht.

Begin 2015 kan iedereen gescheiden afval inleveren in ruil voor geld bij een filiaal van Afval Loont.

Geld verdienen

Door huishoudelijk afval gescheiden in te leveren kunnen de grondstoffen worden hergebruikt (in plaats van worden verbrand). Om dit te bereiken werkt het project als volgt: Voor iedere kilo gescheiden huishoudelijk afval die een inwoner van Barendrecht inlevert bij een inzamellocatie, ontvang je geld. Afval loont noemt dit zelf het koppelen van duurzaamheid aan de portemonnee: burgers belonen door geld te geven per kg. gescheiden gebracht afval.

Op basis van gegevens van Afval loont (PDF) kan een deelnemer van het project gemiddeld €20 per jaar verdienen met het project. Uitbetaling vindt plaats bij het behalen van €10 (= ongeveer 150-250kg afval).

Inzamellocaties

Er komen drie inzamellocaties: in de voormalige brandweerkazerne (Maasstraat), het onlangs geopende nieuwe pand van Opnieuw & Co (Voordijk) en nabij winkelcentrum Carnisse Veste.

Verwachte effecten

De gemeente hoopt met dit project het ‘duurzaam afvalbeheer’ te verbeteren. Ondanks de uitbreiding van milieuparken en diverse inzamelcontainers in Barendrecht is dat de afgelopen jaren nog niet gelukt. Daarnaast worden sociale duurzaamheid, bewustwording en educatie aangehaald als positieve effecten van het project. Afval loont is bijvoorbeeld van plan om acties op te zetten met lokale scholen en verenigingen.

Na vier jaar zou het project ervoor moeten hebben gezorgd dat er een scheidingspercentage is van 54%.

Werkgelegenheid

De uitvoering van het project brengt veel werk met zich mee waardoor er 3fte ingezet kunnen worden in de filialen (inleverstations). Dit draagt bij aan de sociale werkgelegenheid en de ontwikkeling van burgers.

Beëindiging inzameling verenigingen

De gemeente Barendrecht heeft ervoor gekozen zelf geen operationele taken uit te voeren voor het project, dit zal allemaal worden uitgevoerd door “Afval loont”. Vanwege dit nieuwe project zal de inzameling van kunststof en oud papier bij verenigingen en instellingen worden beëindigd (CBS de Hoeksteen, CVK hervormde gemeente Barendrecht. Diaconie Gereformeerde kerk, Ned. Gereformeerde kerk Marantha, Rehobothschool en Voetbalvereniging Smitshoek).

Deze partijen kunnen zich  aansluiten bij Afval loont en hier 4,0 cent per kilo afval ontvangen in plaats van de huidige 2,5 cent. Doordat de gemeente voor dit vorige project geen logistieke kosten meer maakt besparen ze daar €8.856 op.

Kosten project

Door alle kosten en opbrengsten onder elkaar te zetten (PDF) zal het project in het eerste jaar nog een negatief eindresultaat hebben voor de gemeenschap van €20.757. Door een positief resultaat in jaar 2, 3 en 4 te behalen is het verwachte eindresultaat circa € 24.000 positief per jaar over een periode van 4 jaar.

Doelstelling Afval loont

“De doelstelling van de inzamelmethode Afval loont is ervoor te zorgen dat er minder herbruikbare grondstoffen in het rest afval verdwijnen. Het is belangrijk om inwoners bewust te maken van de waarde van afval.”Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »