Wijk Ter Leede in Barendrecht van boven

BARENDRECHT  – Het college van Barendrecht heeft op 1 februari voor heel Barendrecht een zelfbewoningsplicht ingesteld. Dit verplicht kopers van een nieuwbouwwoning om de woning niet te verhuren, maar er zelf te gaan wonen. Hiermee wil de gemeente woningzoekenden beschermen. Het komt in Nederland namelijk steeds vaker voor dat beleggers en mensen met voldoende eigen geld betaalbare koopwoningen opkopen en verhuren.

Wethouder Proos geeft aan waarom dit belangrijk is: “Met de zelfbewoningsplicht willen we als gemeente de Barendrechtse huizenmarkt beschermen. In veel gemeenten kopen beleggers betaalbare nieuwbouwkoopwoningen op. Vervolgens verhuren zij deze voor veel geld of verkopen zij deze snel door tegen veel hogere prijzen. Dit willen we in Barendrecht voorkomen met een zelfbewoningsplicht voor nieuwbouwkoopwoningen tot de NHG-grens (Nationale Hypotheek Garantie).

Opmerking door BarendrechtNU: De verplichting is weliswaar voor heel Barendrecht ingesteld, maar zal op dit moment nog slechts zeer beperkt inzetbaar zijn: Alleen nieuw gebouwde koopwoningen tot de NHG grens (= €355.000 in 2022) vallen onder de verplichting. Dergelijke woningen worden in Barendrecht (vooralsnog) zeer weinig gebouwd.

Zelfbewoningsplicht geldt vijf jaar

De zelfbewoningsplicht geldt voor vijf jaar en gaat in, één dag nadat de koper officieel staat ingeschreven op het adres. De koper krijgt een boete van €50.000,- wanneer blijkt dat die de woning niet zelf bewoont. De boete geldt ook wanneer de koper de zelfbewoningsplicht bij verkoop binnen vijf jaar (voor de overgebleven looptijd van de oorspronkelijke vijf jaar), niet doorgeeft aan de nieuwe eigenaar.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »