Merendeel ondergrondse afvalcontainers Barendrecht weer te openen: "Complex van factoren zorgde voor storing"

BARENDRECHT – Dit jaar valt kerst op vrijdag en zaterdag. Houdt er rekening mee dat de gemeente de afvalinzameling rondom de feestdagen heeft beperkt en de ondergrondse containers voor PMD+restafval, papier en glas minder vaak worden geleegd. In Barendrecht worden de ondergrondse containers niet geleegd op vrijdag 25 december (eerste kerstdag) en vrijdag 1 januari (nieuwjaarsdag). Wel worden de ondergrondse containers op zaterdag 26 december (tweede kerstdag) geleegd.

Omdat er op zondagen ook niet kan worden gewerkt, is het rondom de feestdagen maar beperkt mogelijk om de ondergrondse containers te legen. Hierdoor blijven de containers langer vol en kunt u uw afval niet zoals gewoonlijk onbeperkt kwijt.

Volle containers

Gemeente Barendrecht: “Samen met u houden wij graag uw buurt schoon! Hoe voorkomen we met elkaar overvolle containers en zwerfafval in de week van 26 tot en met 31 december? BAR-Afvalbeheer zet gedurende 3 weken een extra voertuig in om ondergrondse containers te ledigen, maar heeft ook uw hulp nodig om uw wijk schoon te kunnen houden.

BAR-Afvalbeheer vraagt uw medewerking: “Om uw afval (papier, glas, PMD+restafval) tijdelijk in huis te houden bij volle containers geen afval naast de (ondergrondse) container te plaatsen. BAR-Afvalbeheer rekent op uw begrip richting de medewerkers. Zij doen er alles aan om de gemiste dagen zo snel mogelijk in te lopen. We verwachten echter enkele dagen nodig te hebben voordat de achterstanden helemaal zijn ingelopen. Samen met u houden wij graag uw buurt schoon!

Andere container

Bewoners kunnen helpen om hun wijk schoon te houden, door bij een volle container naar de dichtstbijzijnde andere container te gaan of door afval (papier, glas, PMD+restafval) tijdelijk in huis te houden“, zo stelt BAR-Afvalbeheer in een persbericht.

Opvallend genoeg is deze mogelijkheid eerder juist onmogelijk gemaakt: Tijdens de uitrol van de eerste afvalpas bleek dat deze alleen toegang geeft tot de meest dichtstbijzijnde ondergrondse container. Wethouder Schaap gaf op vragen hierover aan dat het niet mogelijk en wenselijk is om het pasje ook bij een andere container te kunnen gebruiken. Dit zou een nadelig effect veroorzaken voor de gemeente, omdat ze dan niet meer goed (op basis van aantal omwonenden/historie) kunnen inschatten wanneer de container vol is en geleegd moet worden. Momenteel zijn de pasjes (nog) niet (meer) in gebruik en kan het afval dus nog wel naar een andere container worden gebracht.

Oudejaarsdag

Op donderdag 31 december (oudejaarsdag) worden de ondergrondse (en bovengrondse) afvalcontainers voor PMD+restafval en papier afgesloten. Ook de GFT-cocons worden dan dicht gezet. Het is dan niet mogelijk om afval aan te bieden. Op vrijdag 1 januari (nieuwjaarsdag) gaan alle afvalcontainers weer open. (zie ook: Nieuwe ophaaldagen voor afvalcontainers vanaf 4 januari 2021)

Afvalaanbiedstation

Het afvalaanbiedstation aan de Londen is op vrijdag 25 december (eerste kerstdag), zaterdag 26 december (tweede kerstdag) en vrijdag 1 januari (nieuwjaarsdag) gesloten. Op de overige dagen zijn de openingstijden ongewijzigd.

Artikelfoto: Veel afval werd na de jaarwisseling 2019-2020 naast de containers gezet, nadat de containers op slot bleven door een storing.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »