Wel een voorstel, geen concreet plan voor strandje Gaatkensplas langs de Vederhaven: "Geen draagvlag onder omwonenden"

BARENDRECHT – Enkele bewoners van de Vederhaven hebben zich een aantal maanden geleden uitgesproken tegen een plan voor de aanleg van een strandje langs de Vederhaven in Carnisselande: “Wij als bewoners van de Vederhaven hebben in de wandelgangen moeten vernemen dat er een strand gepland is aan de Vederhaven. Dit is recht tegenover onze voordeuren en daar zit ca. 15 mtr. tussen“, aldus de woordvoerder namens de bewoners (sept, 2020).

Bewoners vreesden voor overlast zoals deze ook voor komt bij Strand Nesselande in Rotterdam: “Herrie tot laat in de avond door baldadige jongeren, drugsgebruik, vechtpartijtjes“. Ook het parkeren zou een probleem worden met het beperkt aantal plaatsen.

Geen concreet plan

Uit navraag door BarendrechtNU bij de gemeente in september bleek dat er op dat moment alleen nog sprake was van een (intern) voorstel en nog geen concreet plan. Naar aanleiding van recente raadsvragen heeft wethouder Schaap ook vandaag (Vrijdag 18 december 2020) weer bevestigt dat er geen concreet plan is voor de aanleg van een strandje. Er is ook nog geen verzoek ingediend voor de aanleg. Het voorstel komt voort uit plannen van GKB, die een aanbesteding won om de komende 10 jaar het onderhoud van het gebied uit te voeren én met verbetervoorstellen te komen.

Geen draagvlak

In de beantwoording van wethouder Schaap lijkt de realisatie van een strandje langs de Gaatkensplas aan de Vederhaven ook compleet van tafel te zijn geveegd: “In juni is door GKB via de lokale media een oproep gedaan aan bewoners om zich aan te melden voor de klankbordgroep. Inmiddels is de klankbordgroep samengesteld en heeft de eerste bijeenkomst plaatsgevonden op 17 november 2020. In deze groep hebben ook bewoners uit de wijk Havenkwartier zitting. Tijdens deze bijeenkomst zijn ideeën gepresenteerd en is benadrukt dat het enkel om ideeën gaat en het geen vastgestelde plannen zijn. Deze avond werd duidelijk dat het idee voor een strandje aan de Vederhaven geen draagvlak heeft bij de omwonenden.

Voorstellen en participatie

GKB heeft als opdracht van de gemeente meegekregen om met verbetervoorstellen voor het gebied te komen: “Deze voorstellen worden met omwonenden, natuurvereniging en visvereniging in een klankbordgroep besproken“. Mocht er een voorstel door GKB aan de gemeente worden gedaan, dan zal de gemeente hier nog steeds een eigen besluit over moeten nemen. “Het college heeft participatie hoog in het vaandel staan en zou nimmer besluiten tot de aanleg van een strandje als een groot deel van de omwonenden hierop tegen is. GKB levert alleen plannen aan die op zoveel mogelijk draagvlak kunnen rekenen bij omwonenden“, aldus de wethouder.

Artikelfoto: De Gaatkensplas in Carnisselande, Barendrecht met rechts in beeld de strook gras tussen de plas en de Vederhaven waar in een voorstel/schets een strandje was ingetekend.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »