Gemeente: "Storing openen ondergrondse containers"

BARENDRECHT – [Update 2] Het nieuwe jaar begint voor de gemeente met een storing aan het nieuwe systeem van de ondergrondse afvalcontainers. Vanochtend (Donderdag 2 januari 2020) maakte de gemeente melding van het probleem, waar veel inwoners gisteren al mee te maken kregen: “We horen van inwoners dat verschillende containers in Barendrecht niet te openen zijn met de nieuwe afvalpas. BAR Afvalbeheer werkt er op dit moment hard aan om het probleem te achterhalen en zo snel mogelijk op te lossen.

De gemeente maakt in de storingsmelding tevens bekend dat “Vanaf 1 januari de ondergrondse containers en GFT-cocons alleen nog met uw persoonlijke pas zijn te open.” Eerder leek er nog sprake van een periode t/m 1 april waarin wijken één voor één zouden worden overgeschakeld op het pasjessysteem. De containers hadden eigenlijk gisteren (Woensdag 1 januari 2020) (1 januari) alweer te openen moeten zijn.

Problemen houden aan

BarendrechtNU heeft de afgelopen weken een veelvoud aan klachten ontvangen over de containers en het nieuwe pasjessysteem: sommige containers zijn tijdens de jaarwisseling helemaal niet afgesloten geweest, anderen waren wel gesloten, maar ook niet te openen met een pasje. Op een aantal plekken was de container afgesloten en werkte het pasje tijdens de jaarwisseling wel, óf alleen voor de GFT container en niet voor het restafval. Ook zijn er nog steeds inwoners die aangeven helemaal geen afvalpas te hebben ontvangen (neem contact op met de gemeente).

Bij de ondergrondse afvalcontainers stapelt het afval zich inmiddels op, ook worden er veel kerstbomen op straat en bij de containers gedumpt (inleveren kan morgen).  De gemeente heeft niet bekend gemaakt om wat voor storing het precies gaat (technisch en/of organisatorisch), het is daardoor vooralsnog onbekend wanneer het probleem is opgelost en of er een extra afval ophaalronde zal plaatsvinden. Eventuele updates zullen hier worden toegevoegd aan het artikel.

Update 15:00 uur: De gemeente heeft nog steeds geen nieuwe informatie gedeeld mbt de omvang, oorzaak en/of duur van de storing. Wel zijn medewerkers van de gemeente de wijken in gegaan om het naast de containers gedumpte afval op te halen, hiervoor is ook in ieder geval één extern ingehuurde vuilniswagen ingezet (Vrijenburg/hout buurt). In andere wijken, waaronder Meerwede, reden kleinere autootjes van de gemeente rond. De afvaldiensten nemen alleen het afval mee, kerstbomen naast de containers laten ze liggen. Zojuist (14:40) werkte het pasjessysteem nog niet (gecheckt bij de container naast het gemeentehuis). Ook in de wijk Vrijenburg werkte het systeem om 13:45 uur nog niet.

Update 17:20 uur: BAR Afvalbeheer: “Een aantal ondergrondse containers in Barendrecht is door een technisch probleem niet te openen. Om ervoor te zorgen dat je toch zo snel mogelijk je afval kwijt kunt, ontkoppelen we tijdelijk alle containers van de afvalpassen. Dit gebeurt vanmiddag/vanavond. Hierdoor kan iedereen met de afvalpas elke willekeurige container in Barendrecht openen. We begrijpen dat dit een erg vervelende situatie is, onze excuses hiervoor! Wij zullen de komende dagen in overleg met de leverancier het probleem oplossen, zodat het systeem zo snel mogelijk werkt zoals het zou moeten. We zullen u informeren zodra de passen van de containers ontkoppeld zijn en dus te openen zijn.
Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »