Merendeel ondergrondse afvalcontainers Barendrecht weer te openen: "Complex van factoren zorgde voor storing"

BARENDRECHT – De afgelopen dagen is door de leverancier van het nieuwe pasjessysteem voor de afvalcontainers keihard gewerkt aan het verhelpen van de storingen op de ondergrondse containers voor PMD en restafval in Barendrecht. Een complex van factoren zorgde ervoor dat de containers niet open gingen.

De inwoners kunnen inmiddels op de meeste plaatsen hun huishoudelijk afval weer aanbieden, aldus de gemeente. Bij BarendrechtNU zijn vanochtend (Zaterdag 4 januari 2020) nog meerdere meldingen van afgesloten containers binnengekomen (maak een spoedmelding bij de gemeente).

Ongemak en overlast

De problemen bleken niet sneller opgelost te kunnen worden door de leverancier. Verantwoordelijk wethouder Schaap: “Ik begrijp heel goed dat de inwoners af willen van het afval van de feestdagen. Deze situatie geeft ongemak en overlast en dat vind ik heel vervelend. Bijplaatsingen naast de containers worden nu uiteraard tijdelijk gedoogd. De NV BAR-Afvalbeheer zet vandaag (Zaterdag 4 januari 2020) en ook morgen (Zondag 5 januari 2020) extra wagens in om bijplaatsingen op te ruimen. Er wordt maximaal ingezet om de overlast zoveel mogelijk te beperken en tegelijkertijd het straatbeeld schoon te houden.

Handmatig openen

Teams van de NV BAR-Afvalbeheer lopen vandaag (Zaterdag 4 januari 2020) (zaterdag 4 januari) alle ondergrondse restafvalcontainers langs. Daar waar de container nog in storing staat zal deze handmatig worden geopend, zodat alle inwoners in Barendrecht vandaag (Zaterdag 4 januari 2020) nog hun afval weer kwijt kunnen.

Storing in het systeem

Vanaf 1 januari 2020 is de gemeente overgegaan op een systeem waarmee ondergrondse containers en GFT-cocons alleen nog met de bijbehorende afvalpas te openen zijn: “Dit systeem heeft zich in vele gemeenten reeds als betrouwbaar bewezen en is ingevoerd om dumping in containers te voorkomen. Op 1 januari jl. werden traditiegetrouw alle containers die voor de oudejaarsnacht zijn dichtgezet weer geopend. Al snel bleek echter dat de meeste containers niet reageerden op de pas. Toen is direct opdracht gegeven alle containers vrij te geven.“, zo stelt de gemeente. Waarom de containers in de ochtend of middag van 1 januari niet direct konden worden geopend, blijft vooralsnog onbekend.

Uitgebreid getest

Gemeente Barendrecht: “Het nieuwe systeem is van tevoren uitgebreid getest en op dat moment zijn er geen fouten aan het licht gekomen. Na deze test zijn ook de GFT-cocons gekoppeld. Een test daarna leverde ook geen problemen op. Echter toen het systeem op 1 januari van start moest gaan werkte het niet. Vanaf dat moment is de leverancier met verschillende ploegen aan het werk geweest om de containers weer beschikbaar te krijgen. De inwoners kunnen nu op de meeste plaatsen hun afval weer kwijt in de containers.

Waarom er niet gewacht is met de uitrol heeft te maken met het ingaan van het nieuwe afvalbeleid op 1 januari, zo vertelde wethouder Schaap gisteren (Vrijdag 3 januari 2020) aan BarendrechtNU: Alles was getest, bleek te werken en was dus geschikt bevonden om op 1 januari in werking te worden gesteld. “Dat dit zou gebeuren, had niemand verwacht“, aldus de wethouder.

Let op: Op dit moment kan het zijn dat de pas gewoon werkt, dat de pas een foutmelding geeft óf dat de pas helemaal niet nodig is en de container gewoon open gaat. In alle drie de gevallen is de container op de meeste plaatsen in Barendrecht toch gewoon te openen. Er is echter nog een aantal plekken waar dit niet het geval is. Meerdere teams zorgen er vandaag (Zaterdag 4 januari 2020) voor dat ook die containers geopend worden. Gaat de container in uw buurt niet open? Bel dan telefoonnummer 14 0180 en kies voor optie 1 ‘spoedmelding’. U krijgt dan een medewerker aan de lijn. Vermeld vervolgens het containernummer. De container wordt dan zo snel mogelijk geopend.

Informatie naar de inwoners

Gemeente Barendrecht: “Zowel de BAR Afvalbeheer als de gemeente Barendrecht houden de inwoners op de hoogte van de ontwikkelingen. Dit gebeurt via de websites en Facebookpagina’s van de gemeente Barendrecht en de NV BAR-Afvalbeheer. Daarnaast heeft de NV BAR-Afvalbeheer ook via de BAR afval-app pushberichten naar inwoners verstuurd. Deze instrumenten zullen ingezet worden tot het probleem is verholpen.

In de praktijk bleek de informatie rond de storing de afgelopen dagen maar langzaam op gang te komen (eerste bericht kwam pas op 2 januari). Ook werd informatie niet regelmatig van updates voorzien en was de gegevens informatie niet specifiek genoeg: Algemene storingsinformatie werd gedeeld, maar over tijdelijke oplossingen per wijk/buurt werd geen informatie verstrekt. Ook was (en is) de huidige situatie per wijk/buurt in Barendrecht onduidelijk. De gemeente laat weten dat er in de wijken Buitenoord en Vrijheidsakker nog problemen zijn, maar ook uit andere wijken komen nog veelvuldig storingsmeldingen bij BarendrechtNU binnen (melding maken bij de gemeente).Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »