Voetbalveld

BARENDRECHT – Voorafgaand aan de apotheose van de nacompetitie was de opdracht voor Smitshoek duidelijk. Alleen een -ruime- overwinning op eersteklasser Haaglandia kon degradatie naar de eerste klasse afwenden. Toen halverwege de tweede helft Marwin Richard de oranje-zwarten op 1-0 zette leek de opdracht te gaan slagen. De gasten uit Rijswijk krabbelden echter op en draaiden binnen een kwartier de rollen om, 1-2. Smitshoek bleef in diepe rouw achter. Na drie seizoenen hoofdklasse daalt de formatie van oefenmeester Raymond Frehe af naar de eerste klasse.

Door de schorsing van Erwin Bravenboer en de absentie van Sten Wever moest Raymond Frehe aan zijn basisformatie sleutelen. Martijn Baan werd in het hart van de defensie geposteerd en Vincent Monster schoof door naar de ‘6’ op het middenveld. Gilliomar Leona verving in de frontlinie Sten Wever. Op het goed bevolkte sportpark Smitshoek probeerden de bezoekers direct na het eerste fluitsignaal van de jeugdige arbiter Edgar Bijl uit Hendrik Ido Ambacht Smitshoek te verrassen. Tot doelkansen leidde dit echter niet. Smitshoek nam het initiatief over en het duel golfde vervolgens geruime tijd op en neer. Het eerste wapenfeit kwam op naam van de thuisclub. Gilliomar Leona werd goed de ruimte ingestuurd door Mitchell van Esveld. De attent reagerende doelman Steven Verstraten kon redding brengen. De grootste kans in het eerste bedrijf was echter voor Laurens Visser. Zijn schuiver caramboleerde via de binnenkant van de paal weer het speelveld in. Stelden de bezoekers daar in het eerste bedrijf dan niets tegenover? Niets is minder waar. De ploeg van trainer Maurizio Ceccucci speelde in fasen goed positiespel en had in de grillige Karam Boukhari (na een half uur spelen al geboekt door scheidsrechter Bijl) en Erkan Sensoy gevaarlijke aanvallers. Mede door de geconcentreerd spelende defensie kwam Smitshoek doelman Mike van de Wijngaart in de eerste helft echter niet in de problemen.

Direct na de hervatting was een goede doelkans niet aan Marwin Richard besteed. Even later leek het duel te worden opengebroken door een kalktrap. Laurens Visser werd binnen de beruchte lijnen ten val gebracht en vriend en vijand rekende op een strafschop. Scheidsrechter Edgar Bijl wilde echter van niets weten en liet doorspelen. Aan de andere kant lieten de Rijswijkers van zich horen. Een schot van Erkan Sensoy vloog net naast. Na een uur spelen bracht Raymond Frehe twee verse krachten in het veld. Martijn Baan ging naar de kant en zijn vervanger was Mathijs Tabbers. Vincent Monster schoof weer een linie naar achteren en Tabbers ging op het middenveld spelen. John de Ronde maakte plaats voor aanvaller Rafiek Casteleins. Casteleins gaf direct zijn visitekaartje af door door Marwin Richard in stelling te brengen. De lange spits schoof het  leer naast. Na 65 minuten spelen werd de ban gebroken. Gilliomar Leona werd de diepte ingestuurd en zijn voorzet bereikte Marwin Richard, die bekwaam afrondde, 1-0. Haaglandia hing vervolgens even als een aangeslagen bokser in de touwen en Smitshoek kreeg enkele mogelijkheden om de genadeklap uit te delen. De doorgebroken Gilliomar Leona werd ten koste van een gele kaart gestuit door Ceyhun Isik. De vrije schop van Vincent  Monster vloog via de muur naast. Haaglandia kroop vervolgens uit haar schulp en had snel succes. De afgemeten voorzet van invaller Mourad Mghizrat bereikte de geheel vrijstaande Erkan Sensoy, die vervolgens geen moeite had om met een geplaatste kopbal de gelijkmaker binnen te knikken. Toen even later op de rechtervleugel Karam Boukhari er op snelheid vandoor ging en zijn scherpe voorzet via de ongelukkige Vincent Monster achter de kansloze Mike van de Wijngaart insloeg (1-2) stond het duel volledig op zijn kop. Leidsman Edgar Bijl toonde zich (te) coulant voor smaakmaker Karam Boukhari, die in de dolle feestvreugde bij de Rijswijkers zijn shirt uittrok en dit met een (tweede) gele kaart had moeten bekopen. Trainer Raymond Frehe probeerde met het inbrengen van de jeugdige Jordi Dekker (vleugelverdediger Thijs Oomsen ging naar de kant) nog iets te forceren. Amper 120 tellen in het veld kon Dekker na een ongelukkige charge met rood vertrekken. In ondertal probeerde Smitshoek in de slotfase nog iets terug te doen. Doelman Steven Verstraten maakte schoten van Mathijs Tabbers en Rafiek Casteleins bekwaam onschadelijk, waardoor Haaglandia er met de volle winst vandoor ging en een ticket voor de hoofdklasse afdwong.

Opstelling Smitshoek

Mike van de Wijngaart, Mitchell van Esveld, Martijn Baan (60. Mathijs Tabbers), Gerben Achterberg, Thijs Oomsen (79. Thijs Oomsen), Vincent Monster, Gilliomar Leona, Tom Achterberg, Marwin Richard, John de Ronde (60. Rafiek Casteleins), Laurens Visser.

« | »