Basketbalsters CBV Binnenland VU14-1 Nederlands Kampioen

BARENDRECHT – Zaterdag 6 juni gaat bij de CBV Binnenland de boeken in als een historische dag. Op één dag werden twee wedstrijden tijdens het Nederlandse Kampioenschap gewonnen waardoor de Barendrechtse basketbaldames van CBV Binnenland Nederlands kampioen werden.

De Barendrechtse meiden moesten op de tweede dag van het Nederlandse Kampioenschap strijden tegen Jolly Jumpers en Dozy Den Helder. Twee weken eerder werd al gewonnen van Groningen en Baros Breda, waardoor de meiden van coaches Michel Appers en Linda Appers al op weg waren richting de titel.

Eerste wedstrijd

De eerste wedstrijd van de finale dag werd er gespeeld tegen Jolly Jumpers uit Tubbergen. De (neutrale) sporthal in Bemmel werd gevuld met Tubbergse en Barendrechtse fans. De sfeer zat er al goed in, de blauwe toeters werden naar voren gehaald en de oren begonnen al lichtelijk te suizen.

Zoals het bij finale games hoort worden alle meiden voorgesteld aan het publiek en dan kan de wedstrijd ook echt beginnen. Uiteraard begint het team zenuwachtig, maar eigenlijk wel goed, aan de eerste minuten. Alleen het afronden van de kansen lukte niet helemaal. Binnenland heeft een klein overwicht, dat aan het einde van de eerste periode tot uiting komt in een kwart stand van 16-10 in het voordeel van de rayon west kampioenen. De tweede periode laat veel ups en downs zien. De voorsprong wordt weggegeven, maar ook weer terug gepakt en dus blijven we voorstaan met slechts 2 punten.

Na rust komt Jumpers beter uit de kleedkamers. Binnenland kijkt al snel tegen een achterstand aan maar knokt zich wederom terug om ook aan het einde van het derde kwart voor te blijven staan. Het scoren gaat echter niet heel makkelijk, en bij de Jumpers lijkt er nu veel meer te lukken. In de laatste periode zet zich dit door. De Jumpers pakken een voorsprong van 6 punten en menigeen ziet de donkere wolken voor Binnenland hangen. Daar denken de meiden echter anders over, als een waar team knokken zij zicht terug tot 1 punt 59-60. Hierna maken de meiden een eindspurt, met onder andere een 5-0 run, om te eindigen op een 72-61 overwinning.

De finale

Wat een ambiance en wat een sfeer. Een bus vol Helderse suporters, een auto of 15 vol met Barendrechtse fans en dan nog een bus vol neutrale Tubbergse fantieke vrolijke speelsters en ouders. Kortom de juiste ingredienten ter afsluiting van een geweldig georganiseerde NK in Breda en Bemmel. Uiteraard moest er nog wel gespeeld worden tegen de met veel pressie spelende Helderse meiden. Dit betekent een nieuw strijdplan, een strijdplan dat zeker in de eerste helft tot in de perfectie werd uitgevoerd. De voorsprong loopt op na een 22-10 in de eerste periode naar 39-22 bij rust. De press breaker werkte tot dan toe wel aardig en het afronden was heel goed. Verdedigend en aanvallend werden veel rebounds gepakt en veel te klagen hadden coaches Michel en Linda dan ook niet. Vervelend was wel het uitvallen van Chermensa met kramp, een minuut voor rust.

Vijf minuten na rust is de voorsprong van Binnenland opgelopen tot 18 punten en dan neemt coach Laura Kooij van Den Helder een time-out. Die time-out lijkt goed uit te pakken en met een 5-11 run komen de meiden van Den Helder terug in de wedstrijd. Bij Binnenland slaat de angst een klein beetje toe, maar een goed begin van kwart 4 geeft wat lucht. Met nog zes minuten tot het eindsignaal te gaan staan de meiden 17 punten voor, echter breekt een zeer slordige en vermoeide fase aan. Den Helder blijft pressen en dat levert hun een aantal keer achter elkaar balwinst op. Bij Binnenland is de vermoeidheid echt toegeslagen. De laatste twee minuten breken aan en het lijkt er nu toch echt op dat er aan de goede kant van scores gebleven zal worden, echter denkt onze tegenstander daar anders over en die geven wederom gas. Op enig routine spelen de meiden de wedstrijd uit. De press wordt een aantal keer goed gebroken en er worden langere aanvallen gespeeld. De tijd tikt weg en dan komt het besef: WIJ ZIJN NEDERLANDS KAMPIOEN 2015 VU14.

Een waar feest breekt los. Speelsters vliegen elkaar in de armen, er wordt gesprongen en geschreeuwd! De ouders worden helemaal wild en zingen de meiden luidkeels toe. De prijsuitreiking wordt een memorabel moment. De Tubbergese meiden die op plek 3 eindigen worden als eerste naar voren geroepen, vervolgens de Helderse meiden die met de zilveren plak naar huis gaan. Als laatste mochten de Nederlands Kampioenen naar voren komen. Vanuit een cirkel worden de meiden naar voren geduwd om hun medailles in ontvangst te nemen. Als laatste mag captain Eva van Oosten de beker ophalen. De grote beker wordt de lucht in “gegooid” en het feesten begint weer.

De coach krijgt alle restjes water over zich heen, de meiden gaan op de foto met de beker en maken buikslidings op het veld. Een echt kampioensfeest! Memorabel wordt het feest onder andere door de Tubergse speelsters en ouders die een polonaise inzetten en waarbij iedereen aansluiting zoekt, daarnaast hadden de Tukkers ook nog een speciaal dans talent “ingehuurd” om de sfeer in de sporthal te verhogen. In een woord: FANTASTISCH. Sport verbroedert.

Kampioen!

Terug in Barendrecht werd er op de “grote” parkeerplaats verzameld om met zijn allen de Tip Inn (in Sporthal De Driesprong) te veroveren. Het “WE ARE THE CHAMPIONS” kwam luid uit de speakers en alle fans en feestgangers klapten hun handen stuk voor de KAMPIOENEN! Na de speeches van de voorzitter van de vereniging en de aanvoerster van het team was het tijd om te genieten van de grote schalen patat en snacks.

Wat een geweldige prestatie van een groep meiden dat als een echt team Nederlands Kampioen is geworden!