Lekker & Live afgelasting: Geen geld terug voor mensen met tickets, bedrijf uitgeschreven uit KvK

BARENDRECHT – Na een lange periode van stilte heeft de organisatie van muziekfestival Lekker & Live weer van zich laten horen. Kort nadat het organiserende bedrijf “lekker&live-evenementen B.V.” is uitgeschreven uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel, ontvingen gedupeerden een e-mail over de definitieve afgelasting. Het bedrijf is niet terug te vinden in het faillissementsregister van de rechtbank, maar stelt in een statement zelf “geen middelen” meer te hebben. Meerdere gedupeerden geven aan in de afgelopen maanden hun geld alsnog terug te hebben gehad nadat een jurist het bedrijf had aangeschreven.

Mensen die tickets hebben gekocht voor de 2023 editie hebben van “Team Lekker & Live” een bericht gekregen over de definitieve afgelasting van het evenement: “De grote financiële schade die wij vorig jaar hebben opgelopen door alle problemen met de locatie en de gemeente Barendrecht én het daardoor moeten uitstellen van de editie van 2022, hebben het organiseren van een nieuwe editie onmogelijk gemaakt.

Festival weg, geld weg

In het bericht worden kopers van tickets geinformeerd over de financiële situatie van het evenement: De organisatie meldt dat er “geen middelen” zijn om tickets terug te betalen: “Alle betaalde gage aan de artiesten konden namelijk niet worden doorgeschoven en waren wij als gevolg daarvan kwijt.  (…) De financiële schade is enorm en maakt het voortbestaan van Lekker & Live onmogelijk.

Net als tijdens het eerdere conflict wijst de organisatie naar de gemeente Barendrecht. De twee lagen al eerder met elkaar overhoop. De organisatie verwijt de gemeente een “onzeker evenementenbeleid” omdat ze o.a. geen toezegging wilde geven om het evenement 3 jaren te kunnen organiseren: “De houding van de gemeente Barendrecht en het niet kunnen geven van een garantie voor 3 jaar maakte het organiseren van een nieuwe editie onmogelijk. (…) De afgelopen maanden hebben wij alles op alles gezet om met een reddingsplan te komen. De grootste festivalorganisatie uit de regio was zelfs geïnteresseerd in een overname en daarmee de redding van Lekker & Live, maar na een gesprek met de gemeente kwamen ook zij tot de conclusie dat het onzekere evenementenbeleid van de gemeente Barendrecht voor hun een reden was om hiervan af te zien. Ons restte toen niets anders dan tot dit dramatische besluit te komen, met een financieel debacle als gevolg.

Belangen

De organisatie stelt dat de gemeente op “zeer onzorgvuldige wijze” met de belangen van Lekker & Live is omgegaan. De gemeente liet op haar beurt eerder al weten juist een uitzondering te hebben gemaakt om het evenement alsnog in de Zuidpolder door te laten gaan; juist om te voorkomen dat het evenement zou worden afgelast en mensen het geld van hun tickets kwijt zouden zijn. Ook gooide de gemeente vorig jaar nog zo’n €40.000 over de balk om een stuk grond bij station Barendrecht te laten egaliseren, zodat het evenement daar kon plaatsvinden. Het terrein werd nooit gebruikt, de grond werd wel geëgaliseerd. De eigenaar van de grond, de partij waar de gemeente ook mee samenwerkt voor de bouw van de Stationstuinen, zou hier ook dwars hebben gelegen. Lekker & Live: “Met als klap op de vuurpijl een verhuizing op aandringen van de gemeente naar een terrein dat totaal ongeschikt bleek te zijn. De eigenaar kwam steeds met aanvullende eisen en ook alle diensten (o.a. politie en DCMR) adviseerden uiteindelijk negatief. Iets wat de gemeente Barendrecht uiteraard in het voortraject had moeten uitzoeken.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »