Organisatie buurtfeest Middeldijkerplein hekelt 'overdreven regelgeving' van gemeente

BARENDRECHT – De organisatie van een (buurt)feest hekelt de werkwijze van de gemeente Barendrecht omtrent de vergunningsverlening van een feest/markt op het Middeldijkerplein. In het kader van Burendag, alsook de opening van ‘t Plein, waren er plannen om op 25 september een feest voor buurtbewoners op het Middeldijkerplein te organiseren. Vanwege de coronamaatregelen gelden strengere eisen voor het organiseren van evenementen.

De organisatie kwam echter van een koude kermis thuis en hebben het feest moeten afgelasten. Organisator Hans Grashoff  (Buurt Bestuurt Middeldijkerplein en Omstreken) spreekt van onmogelijke eisen en overdreven regelgeving door de gemeente: “Het idee van een zangkoor – in de buitenlucht – leek wel een oneerbaar voorstel en werd afgebrand.” De organisatie stelt zich te herkennen in de organisatie van de Kunstmarkt, die vorig week aangaven te stoppen met de markt, omdat de eisen van de gemeente voor hen te streng waren.

Burendag

De afgelopen 3 jaren, vóórdat de coronamaatregelen van kracht werden, vond er jaarlijks een feestje plaats op het Middeldijkerplein. Buren kwamen samen op het plein onder het genot van een hapje, een drankje en (live) muziek. Ook waren er activiteiten voor de kinderen. Dit jaar zou ook de opening van ‘t Plein (het gebouw van de vernieuwde bibliotheek en partners) worden gevierd, alsook de nieuw inrichting van de buitenruimte op het Middeldijkerplein.

Organisator Hans Grashoff: “De bedoeling was, om deze dag met een open karakter te verzorgen, met wat kraampjes van diverse deelnemers, een overdekt podium voor bandjes, dansers een het zangkoor Tranen met Tuiten. Buurt Bestuurt zou een aangepaste Burendag organiseren vanwege de korte voorbereidingstijd.” De gemeente stelde hierop eisen, waar de organisatie zich niet in kan vinden. De organisator is van mening dat zijn plan is “getorpedeerd door de afdeling vergunningen van de gemeente Barendrecht, die met echt onmogelijke eisen kwam aandragen.

Maatregelen

De organisatie geeft aan dat ze ‘overal hekken‘ moeten plaatsen van de gemeente en dat ‘de markt met een aantal kraampjes ook al geen genade kon vinden‘. Dit terwijl er 2 keer per week  wel een ‘normale markt’ is in Barendrecht. Het plan om een koor te laten komen zingen ‘leek wel een oneerbaar voorstel en werd afgebrand‘, zo zegt de organisatie.

Hans: “De vergunningenclub ging zelfs zover, dat ze het plan niet eens aan de burgemeester gingen voorstellen. Begrijpelijk, want veronderstel, dat hij van zijn bevoegdheid gebruik zou maken om lagere eisen te stellen in het kader van de corona toestanden.” Hij hoopt samen met ‘t Plein alsnog een feestje te kunnen organiseren in het voorjaar van 2022: “We hopen, dat het virus dan is uitgeblust. Maar het blijft een triest verhaal, dat een gemeentelijke organisatie het feestje van diezelfde gemeente door overdreven regelgeving onmogelijk maakt.

Artikelfoto: Het buurtfeest op het Middeldijkerplein in 2017Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »