Muzikaal programma tijdens Barendrechtse Kunstmarkt op zaterdag 16 juni

BARENDRECHT – De afgelopen 35 jaar organiseerden Jo Polak en René Baan de Barendrechtse Kunstmarkt: “We begonnen op de Middenbaan, de winkelstraat in het centrum van Barendrecht. Het aantal deelnemers nam in de loop der jaren toe en de markt kreeg een steeds bredere belangstelling. Zo kwamen er ook deelnemers uit België en Duitsland.

Ondanks deze groei stopt de organisatie er na 35 jaar mee: “In 2020 kon de kunstmarkt niet doorgaan vanwege de corona epidemie. Dit jaar hebben we de kunstmarkt ook niet, zoals we altijd gewend waren, in juni kunnen organiseren en hebben we de datum vastgesteld op 4 september. Tot overmaat van ramp stelt de gemeente dermate strenge regels, die niets met corona te maken hebben. We zien geen kans meer om op een verantwoorde wijze een gezellige kunstmarkt te organiseren. We hebben daarom een weloverwogen besluit genomen om de kunstmarkt niet meer door te laten gaan.

Kunstmarkt

Jo Polak en René Baan stoppen na 35 jaar definitief met het organiseren van de Barendrechtse Kunstmark, maar kijken terug op een mooie periode: “Wij kijken terug op een periode waarin we kunstenaars en publiek op een laagdrempelige manier met elkaar in contact hebben gebracht. Er zijn heel wat Barendrechters die een mooi kunstwerk in huis hebben van de deelnemende kunstenaars. Daarom hopen wij dat er een vervolg aan ons initiatief kan worden gegeven. Uiteraard zijn wij bereid om een nieuwe organisatie hierbij te begeleiden.

De organisatie geeft aan  geen subsidie te krijgen en geen sponsoren te hebben en dat dit ook niet hoeft omdat ze een non-profit willen zijn (zelf geen winst maken). Daardoor kunnen praktische eisen niet meer worden gerealiseerd: “We moeten opeens voldoen aan vluchtwegen en brandblusmiddelen. Dit is niet te realiseren op een evenement op straat.” Coronamaatregelen wil de organisatie respecteren, maar de verdere eisen ten opzichte van eerdere edities achtten ze niet haalbaar.

Groei

Door de groei van het aantal deelnemers werd de ruimte in het winkelcentrum die in het begin werd gebruikt te klein en heeft de organisatie de kunstmarkt in overleg met de gemeente verplaatst naar het plein voor het gemeentehuis: “Vanaf dat moment kreeg de kunstmarkt een zelfstandige plek en genoot inmiddels een landelijke bekendheid. Enkele jaren terug werd het plein veranderd en doorsneden door een weg en was het niet meer geschikt om er een gezellige kunstmarkt te plaatsen. Een nieuwe locatie vonden we in het oude dorpscentrum bij de kerk. Een historische omgeving met een sfeer waar kunstenaars en publiek op een ontspannen manier met elkaar kennis konden maken.” De laatste kunstmarkt vond in 2019 plaats in de Dorpsstraat van Barendrecht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »