Stationstuinen Barendrecht

BARENDRECHT – Het college ziet de mogelijkheid om 2.500 tot 5.000 nieuwe (jongeren) woningen te bouwen binnen het plangebied (35 hectare) aan de oostzijde van het NS Station Barendrecht. Als het aan de wethouder ligt, zo liet hij eerder al weten, moet de bouw van de eerste woningen binnen 2 jaar van start (sfeerimpressie).

Wethouder Luijendijk: “Jongeren zijn voor de Stationstuinen een belangrijke doelgroep, die in de gebiedsvisie nadrukkelijk een plek zullen krijgen. De Stationstuinen geeft hiermee invulling aan de woningbehoefte van Barendrecht voor de komende 10 tot 15 jaar.” De ontwikkeling van het gehele gebied zal naar schatting ook zo’n 10 jaar gaan duren: de huidige bedrijven zullen gefaseerd plaats moeten maken voor woningbouw.

Stationstuinen

Aanleiding voor de plannen voor De Stationstuinen is de aanhoudende druk op de woonmarkt. Het gebied is door het Rijk benoemd als versnellingslocatie voor woningbouw vanwege de ligging aan het NS-station. Het college is inmiddels begonnen met het ‘participatietraject’ voor de ontwikkeling van het gebied: “Er zijn bijeenkomsten met ondernemers, de bewoners van de Gebroken Meeldijk, jongeren en initiatiefnemers van het Knarrenhof. In het najaar is de verwachting dat de gebiedsvisie ter besluitvorming zal worden aangeboden aan de gemeenteraad.

Het exacte type en aantal woningen staat nu nog niet vast. De 2.500 tot 5.000 woningen zijn opgenomen in de gebiedsvisie. De gemeenteraad kan hier verder op sturen door randvoorwaarden definiëren. Luijendijk: “Vervolgens zullen met grondeigenaren afspraken worden gemaakt over het te ontwikkelen programma. Het exacte aantal jongerenwoningen hangt ook af van de actuele marktvraag en woningbehoefte.

Woningen

Bij de 2.500 tot 5.000 woningen gaat het om 50-75% aan appartementen “In alle prijsklassen, maar met de nadruk op betaalbaar wonen.” Er komen zowel (sociale) huurwoningen als koopwoningen. De flats met appartementen kunnen wel 15 tot 20 verdiepingen hoog worden.

Tips

Via de website van het project ‘De Stationstuinen’ kunt u tips en suggesties voor het gebied insturen, die de gemeente (mogelijk) kan verwerken in de gebiedsvisie: “Het wordt een complete gemengde wijk met naast woningen en bedrijven ook horeca, winkels, onderwijsinstellingen, recreatiemogelijkheden en andere voorzieningen.

Woningmarkt

Barendrecht telt momenteel iets minder dan 20.000 woningen/huishoudens. De gemeente Barendrecht, met een kleine 49.000 inwoners, zou daarmee 10% tot 25% meer ‘voordeuren’ kunnen krijgen. Ter vergelijking: De afgelopen 10 jaar zijn er 1.250 woningen in Barendrecht gebouwd en tussen 2000 en 2010 waren dat er 7.340.

Foto’s: Sfeerimpressie door de gemeente BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »