Kort geding: Donorkinderen eisen DNA-test dokter Karbaat met in beslag genomen spullen

BARENDRECHT – Het DNA van Jan Karbaat, de inmiddels overleden fertiliteitsarts van het voormalige ‘Medisch Centrum Bijdorp’ in Barendrecht, mag door een groep donorkinderen worden gebruikt voor een DNA verwantschapstest.

In mei 2017 is de politie naar de voormalige kliniek aan de Voordijk in Barendrecht gegaan om spullen met daarop DNA (sporen) in beslag te nemen. Karbaat was in april van dat jaar overleden.

Vaderschapstest

Vanochtend deed de rechter uitspraak in de zaak over of dit DNA gebruikt mag worden voor een vaderschapstest, een groep donorkinderen had dit bij de rechter geëist. Met de uitspraak van vandaag (Woensdag 13 februari 2019) worden deze donorkinderen in staat gesteld om het DNA te gebruiken voor een vaderschapstest, om er zo achter te komen of de arts ook zijn eigen zaad heeft gebruikt voor bevruchtingen in de kliniek.

De kliniek, die in 2009 gedwongen moest sluiten van de inspectie, was omstreden omdat er vaker met zaad zou zijn gesjoemeld. Karbaat gaf bij leven toe dat hij sperma van verschillende donoren mixte. Zijn weduwe was echter tegen een DNA vergelijking.

De groep eisers, gesteund door Stichting Donorkind, Defence for Children en advocaat Tim Bueters, geven aan verheugd te zijn dat er eindelijk een einde is gekomen aan de jarenlange onrust en onzekerheid binnen de gezinnen.

Zie ook:Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »