Rechter: DNA van spermadokter Karbaat mag worden onderzocht

BARENDRECHT – De rechter heeft vanmiddag (Vrijdag 2 juni 2017) besloten dat het DNA van dokter Karbaat mag worden gebruikt: “De voorzieningenrechter in Rotterdam heeft beslist dat er DNA onderzoek mag plaatsvinden op inbeslaggenomen persoonlijke eigendommen van een recent overleden fertiliteitsarts. De resultaten van dat onderzoek moeten echter verzegeld blijven totdat in een bodemprocedure wordt beslist of het DNA van de arts mag worden vergeleken met dat van een groot aantal donorkinderen die daarom hebben gevraagd.

De politie heeft eerder al persoonlijke spullen met DNA van de overleden dokter in beslag genomen in de voormalige kliniek aan de Voordijk in Barendrecht. Een groep donorkinderen wil vervolgens met een DNA test te weten komen of dokter Karbaat, voormalig directeur van de spermakliniek, hun biologische vader is.

Bodemprocedure nodig

In de uitspraak valt te lezen: “Hoewel er administratieve misstanden zijn vastgesteld in de kliniek (…) zijn er op dit moment nog onvoldoende harde aanwijzingen dat de arts inderdaad zijn eigen zaad zou hebben gebruikt.” De rechter gaf aan het begin van de zitting aan dat de recente ontwikkelingen niet zijn meegenomen in deze (toen al lopende) zaak. Uit onderzoek door FIOM bleek dat in ieder geval 19 donorkinderen zijn verwekt met het zaad van Karbaat. “De wet schrijft voor dat de rechter deze berichten echter niet alsnog mag meewegen in de beslissing“, zo staat in de uitspraak. De donorkinderen zullen hiervoor dus een nieuwe zaak moeten beginnen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »