Beslag gelegd op persoonlijke spullen van overleden dokter Karbaat van MC Bijdorp

BARENDRECHT – In de voormalige donorkliniek MC Bijdorp aan de Voordijk zijn afgelopen dinsdag persoonlijke bezittingen in beslag genomen van dokter Karbaat. De dokter uit Barendrecht overleed recent, maar 21 donorouders en -kinderen hadden daarvoor al een rechtszaak tegen hem aangespannen.

De arts wordt ervan verdacht zijn eigen donorzaad te hebben gebruikt bij de kunstmatige inseminatie behandelingen. De kliniek, die in 2009 gedwongen moest sluiten van de inspectie, was omstreden omdat er vaker met zaad zou zijn gesjoemeld. Karbaat gaf bij leven toe dat hij sperma van verschillende donoren mixte, aldus EenVandaag.

Biologische vader

De donorkinderen willen weten wie hun biologische vader is, en dus ook of dat dokter Karbaat zelf is. Hiervoor is zijn DNA of die van familieleden nodig. Afgelopen dinsdag zijn er bij de woning aan de Voordijk 276 een aantal persoonlijke spullen van de dokter in beslag genomen. De donorkinderen en ouders worden bijgestaan door advocaat Tim Bueters, hij bevestigt de inbeslagname eerder deze week: “De beslaglegging is inderdaad in het kader van de rechtszaak gevorderd. Het gaat om gebruiksartikelen uit de woning van de heer Karbaat, waar mogelijk DNA-materiaal op achtergebleven kan zijn.

De advocaat legt uit dat deze spullen een DNA onderzoek mogelijk moeten maken: “De insteek van het kort geding dat op 12 mei a.s. zal dienen is het mogen gebruiken van het DNA-materiaal van deze gebruiksartikelen. De rechter zal gevraagd worden hier toestemming voor te geven.” Aan de donorkinderen kan dan alsnog uitsluitsel gegeven worden over de vraag of Karbaat hun biologische vader is.

Familie

Directe familieleden van dokter Karbaat kunnen nog steeds contact opnemen met de advocaat indien zij vrijwillig DNA willen afstaan voor een onderzoek, “dan heeft dat vanuit praktisch oogpunt uiteraard de voorkeur.” Echter, advocaat en cliënten achten de inbeslagname en het gebruik van persoonlijke spullen “de minst ingrijpende wijze om het DNA alsnog te verkrijgen.

EenVandaag volgt de omstreden kliniek al sinds 2014, bekijk hier alle eerdere publicaties over dokter Karbaat.

Foto: De voormalige donorkliniek MC Bijdorp aan de Voordijk met de opvallend geel gekleurde voorgevel en ooievaar op het dak van het gebouw.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »