Seksrecreatie bij trimbaan Oude Maas aanpakken door samenwerking instanties

BARENDRECHT – Wethouder Luijendijk heeft aangegeven dat er continue samenwerkingen zijn met diverse instanties om seksrecreatie (en overlast) bij de trimbaan langs de Oude Maas aan te pakken. Hij deed dit naar aanleiding van vragen door Echt voor Barendrecht, zij gaven aan recentelijk veel klachten te hebben ontvangen.

Het gebied is bij omwonenden en de politie bekend als homo ontmoetingsplaats. Er worden seksuele handelingen verricht, op de parkeerplaats en in de bosjes, en er worden meldingen gemaakt van potloodventers. Wethouder Luijendijk: “De omschreven overlast is een bekende situatie en er wordt continue samengewerkt aan oplossingsrichtingen om deze tegen te gaan.

Seksueel contact tussen meerdere mannen

Een lezer van BarendrechtNU liet in april al weten dat het bijna onmogelijk is om de problemen in het gebied te kunnen vermijden: “Dit is echt wel een groot probleem. Het gebeurt in grote getale en op ieder tijdstip. En het is bijna onmogelijk om het als recreant te vermijden. Mijn buurjongen van 12 wilde daar met een vriendje een hut gaan bouwen. Hij stuitte daar op seksueel contact tussen meerdere mannen. Hij werd ook aan gesproken door 1 van de mannen.” De inzender poogde contact op te nemen met de gemeente, om te vragen hoe het zit met de handhaving: “maar er wordt geen gehoor aan gegeven.

Overlast beperken

In het verleden zijn al verschillende manieren uitgeprobeerd om de overlast te beperken of op te lossen “Met wisselend succes“, aldus de wethouder. De samenwerking tussen de instanties zal wel worden voortgezet. Een agent heeft aan BarendrechtNU laten weten dat het beboeten van de overlastgevende mannen een preventief effect heeft: de boete valt thuis op de deurmat en dat is meestal niet wat de mannen willen. De agent heeft meegemaakt dat de mannen de boete dan het liefst contant willen betalen, wat niet mogelijk is. Het feit dat er boetes worden uitgedeeld kan tot effect hebben dat de mannen wegblijven.

Handhaving

De wethouder heeft in zijn beantwoording op vragen door EVB aangegeven dat er zichtbare surveillance en handhaving van strafbare feiten plaatsvindt door Staatsbosbeheer, in samenwerking met politie en BOA’s van de gemeente. De politie heeft vorig jaar echter geen boetes uitgeschreven, “omdat heterdaad betrappen in het donker lastig is“, zo stelt de wethouder. Wel zijn er boetes uitgeschreven voor fout parkeren bij het recreatiegebied.

Herinrichting

De gemeente heeft contact met het Natuur- en recreatieschap IJsselmonde om te bekijken of herinrichting van het gebied mogelijk is: “Ook los van de genoemde overlast voldoet het gebied namelijk niet aan haar landschappelijke potentie. Herinrichting kan dan meerdere doelen dienen.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »