S-bochten Binnenlandse Baan blijven 50km/u weg, gemeente wil snelheidsvermindering 'afdwingen'

BARENDRECHT – Op de (vernieuwde) Binnenlandse Baan zal de maximum snelheid van 50 km/u blijven gelden, ook in de S-bochten op het vernieuwde gemeentehuisplein. Dit blijkt uit beantwoording van het college na vragen hierover van het CDA.

Eerder werd nog gesproken over een snelheid van 30km/u, maar dit blijkt niet de (wettelijke) maximum snelheid te worden, wel hoopt de gemeente deze snelheid te kunnen ‘afdwingen’. Zo zal vlak voor de ingang van het gemeentehuis nog een zebrapad worden aangelegd in de bocht van de weg.

50km/u ‘min’ afdwingen

Het college laat in de beantwoording weten dat de weg niet geschikt is om in te richten als 30km/u weg: “Verkeer van rechts (Onderlangs en Lekstraat) zou voorrang moeten krijgen. De weg zou (in principe) uit klinkerbestrating moeten bestaan en fietsers en auto’s zouden (in principe) op dezelfde rijbaan moeten rijden“. Uit een modelberekening blijkt dat teveel voertuigen gebruik maken van de Binnenlandse Baan om aan alle vereisten te kunnen voldoen voor een 30km/u weg.

Burgemeester van Belzen namens het college: “Destijds is aangegeven dat de weg zal worden ingericht als een 50 km ‘min’ weg. (…) Om gebruikers te attenderen op een ’50 min’ regiem worden snelheidsremmer(s) en een afwijkende asfaltkleur aangebracht.

Geen plan voor 30km/u

Het college vervolgt: “Vorig jaar is nadrukkelijk de keuze gemaakt voor een 50 km ‘min’ inrichting, waarbij het ontwerp een natuurlijke snelheidsvermindering ‘afdwingt’. Bij heroverweging naar 30 km moet nader onderzoek plaatsvinden. Een 30 km vraagt immers om andere inrichtingsprincipes en dit kan bijvoorbeeld weer gevolgen hebben op de doorstroming van het (bus)verkeer.” De gemeente is voorlopig niet bezig met plannen om het ’50 min profiel’ te heroverwegen en in te richten als 30km/u zone.

De gemeente zal wel onderzoek gaan doen naar het effect van de gekozen inrichting en de gereden snelheid: “Hierbij wordt gekeken of het noodzakelijk is om andere aanpassingen te doen zoals bochtverbreding en/of het plaatsen van een bord met daarop aangegeven een adviessnelheid van 30 km.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »