Werkzaamheden nieuw gemeentehuisplein begin oktober van start: "Een chique, uitnodigend plein"

BARENDRECHT – Onderdeel van de Centrumaanpak is het plan om het centrum van Barendrecht praktischer en uitnodigender te maken. Hiervoor wordt de Binnenlandse Baan verlegd en worden het Binnenhof en de opgang naar de Middenbaan anders ingericht.

De werkzaamheden starten 2 oktober. Begin maart 2018 is alles klaar. Het centrum blijft tijdens de werkzaamheden bereikbaar. De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd.

Centrumaanpak

Wethouder Dirk Vermaat (Centrumaanpak): “Hiermee wordt de Binnenlandse Baan meer onderdeel van het plein, zo ontstaat meer eenheid. De weg komt dichter langs het gemeentehuis te lopen en het plein dat grenst aan de Middenbaan wordt groter. Zo ontstaat dus eigenlijk één groot plein, aan weerszijden van de Binnenlandse Baan. Bomenrijen, hagen, verlichting, bankjes, mooie klinkers en natuursteen geven het nieuwe plein, dat gewoon het Binnenhof blijft heten, straks een chique, uitnodigende uitstraling.

Parkeren

Als u parkeert op het Binnenhof, moet u in de huidige situatie eerst de weg oversteken om te gaan winkelen. Dat hoeft straks niet meer. Wilt u naar de Middenbaan; dan parkeert u aan die zijde. In de nieuwe situatie hoeft u geen gebruik meer te maken van de Rijnstraat om op het Binnenhof op te komen. De woonwijk wordt met een haag afgescheiden van de parkeerplaats. Er komt een tweerichtingsfietspad langs de Binnenlandse Baan aan de kant van het gemeentehuis.

Nieuwe opgang naar Middenbaan

De opgang naar de Middenbaan wordt in dit ontwerp gelijk aangepakt. De helling maakt plaats voor een brede, natuurstenen trap met klinkers. De trap naast de ING blijft, die hoort bij het gebouw. Naast de brede trap komt een hellingbaan voor minder validen en mensen met kinderwagens. Bovendien blijft door deze helling de Middenbaan toegankelijk voor hulpdiensten. De ‘kuil’ voor de HEMA verdwijnt ook: het hele plein wordt ter hoogte van de HEMA verlaagd, waardoor de entree van deze winkel op dezelfde hoogte ligt als het plein.

Markt

Met de marktcommissie heeft de gemeente besproken waar de markt in de nieuwe situatie het beste kan staan. Deze komt aan weerszijden van de Binnenlandse Baan. Om te zorgen voor een veilige oversteek, komen er twee brede zebrapaden op de Binnenlandse Baan. Een flauwe S-bocht in de weg zorgt ervoor dat het verkeer afremt.

Opvang hemelwater

Het regenwater zakt tussen de bestrating weg en wordt eerst vastgehouden. Van daaruit vloeit het vervolgens langzaam weg. Zo wordt het riool op piekmomenten ontlast. Een onzichtbare maatregel, maar wel heel belangrijk; “Hierdoor zijn wij beter voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »