Daltonleerlingen brengen bezoek aan Tsjechië: Onderzoek naar duurzaamheid

BARENDRECHT – Leerlingen uit havo-4 en vwo-5 van het Dalton Lyceum Barendrecht (DLB) brachten van 3 tot en met 8 april een bezoek aan de Handelsschool in Louny, de zustergemeente van Barendrecht in Tsjechië. Al jaren onderhoudt de school contacten met deze zustergemeente en dit maal stond het bezoek in het teken van het Europese project: Helping each other met als thema ‘duurzaamheid’. De leerlingen die in het kader van het vak internationalisering aan het project deelnamen, verbleven in Tsjechische gastgezinnen. Naast het dagelijks werken aan het project op de school in Louny, was er ook nog tijd om meer van het land en zijn prachtige hoofdstad Praag te ontdekken. In juni zullen de Tsjechische leerlingen een tegenbezoek aan het Dalton Lyceum brengen.

Wouter Hijmensen, leerling vwo-5: ‘Mijn Tsjechische gastgezin was echt super gastvrij. Iedereen deed enorm zijn best om mij te begrijpen en om het me naar mijn zin te maken.’ Jamie van Velzen, leerling havo-4: ‘Ik heb echt heel veel geleerd van deze reis en waardeer nu nog meer wat ik allemaal thuis en op school heb.

Duurzaamheid

De in totaal 24 leerlingen van beide scholen onderzochten voorafgaand aan het bezoek een aantal bedrijven uit beide landen op duurzaamheid (mesoniveau). Tijdens het bezoek vergeleken de leerlingen de uitkomsten en gingen zij met elkaar in gesprek over de mogelijke oorzaken van de eventuele verschillen. Als de Tsjechen in juni Barendrecht bezoeken, zal dit onderzoek een vervolg krijgen.

Bij de start van het project in 2015 hebben leerlingen een soortgelijk onderzoek verricht, echter was dit toen gericht op duurzaamheid in Nederlandse en Tsjechische huishoudens. Volgend jaar vindt de laatste fase van het onderzoek plaats. Dan zal er gekeken worden hoe beide landen (macroniveau) met energie en duurzaam produceren omgaan.

Cheyenne Kret, leerling vwo-5: ‘We moesten in het Engels met elkaar communiceren. In het begin was dat best lastig, maar later ging het steeds beter. Je wordt beter door ervaring.’ Tessa Kaiser, docent aardrijkskunde en begeleider van dit uitwisselingsproject: ‘De Tsjechen en Nederlanders hebben meer gemeenschappelijk dan je op het eerste gezicht zou denken. Het is prachtig om te zien hoe snel kinderen verbroederen en van elkaar leren.

Green report

De resultaten van het project over duurzaamheid zullen worden gebundeld in een zogenaamd ‘green report’, dat aan alle belanghebbenden wordt toegestuurd en ook op Wikigreen te zien zal zijn. Wikigreen is een website die speciaal voor dit driejarige project in het leven is geroepen met als doel bewustzijn ten aanzien van energiekwesties te vergroten. Daarnaast is het een platform om het Europese gedachtegoed te verspreiden. Belangstellenden voor het project kunnen meer lezen op: wikigreen.eu

Foto: Een bezoek aan het bedrijf Březno in Louny dat waterkracht gebruikt om elektriciteit op te wekken. Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »