Leerlingen uit Louny brengen tegenbezoek aan Dalton Lyceum Barendrecht

BARENDRECHT – Tsjechische leerlingen uit zustergemeente Louny brengen tegenbezoek aan leerlingen van Dalton Lyceum in Barendrecht. Twaalf leerlingen en twee docenten van de Handelsschool uit Louny verbleven van 31 mei tot en met 6 juni bij leerlingen van het Dalton Lyceum Barendrecht (DLB).

Warm wederzien

Het was een warm wederzien, omdat de Barendrechtse leerlingen eerder dit jaar al een bezoek aan Louny hadden gebracht. Net als toen stond het bezoek in het teken van het Europese project: Helping each other, met als thema duurzaamheid. De in totaal 24 leerlingen die in het kader van het vak internationalisering aan het project deelnamen, werkten in de ochtenduren op school aan het project en in de middagen was er tijd gereserveerd om de jeugdige Tsjechen meer van de gemeente Barendrecht en haar omgeving te laten zien.

Duurzaamheid

Zo werd er bijvoorbeeld op maandag een bezoek gebracht aan het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard in Capelle aan den IJssel. Na een interessante presentatie van de heer Philo, konden de leerlingen met eigen ogen zien wat er met het afvalwater van huishoudens en bedrijven gebeurt en ook hoe bij deze complexe werkzaamheden duurzaamheid wordt nagestreefd. Een ander interessant project op het gebied van duurzaamheid werd dichter bij de deur gevonden, namelijk bij het Barendrechtse bedrijf Afval Loont. Hier zagen de leerlingen dat mensen een vergoeding krijgen voor het gescheiden inleveren van hun afval en kregen zij van medewerker Mario Sol wat meer te horen over de werkwijze en achtergrond van dit bedrijf.

Lem Severijn, leerling havo-4 over het Hoogheemraadschap: ‘Het was echt interessant, ik wist niet dat er zoveel bij waterzuivering komt kijken.’

Demi Heijboer, vwo-5 over Afval Loont: ‘Wat een geweldig initiatief om burgers milieubewust te maken en ze hiervoor ook nog eens te belonen. Misschien kunnen we hier op school ook wat actiever mee bezig zijn.”

Kinderdijk

Natuurlijk mocht een bezoek aan de toeristische trekpleister Kinderdijk niet ontbreken, maar ook niet omdat de Tsjechen daar met eigen ogen konden zien dat Nederlanders het woord duurzaamheid al begrepen voordat dit woord op de Europese agenda stond.

Iris Kernerová, docente Engels in Louny: ‘De Nederlanders doen veel op de fiets, terwijl dat bij ons niet gebruikelijk is. Wij pakken sneller de auto of het OV.’

Dalton Lyceum

Op vrijdag bracht wethouder Gebben, van onder andere onderwijs, een bezoek aan het DLB. De Tsjechische en Barendrechtse leerlingen vertelden hem openhartig over de inhoud van het project, maar ook over hun ervaringen in Nederland en Tsjechië. De heer Gebben benadrukte tijdens dit bezoek hoe belangrijk het is dat dit soort uitwisselingsprogramma’s plaatsvinden. De stedenband tussen Barendrecht en Louny bestaat nu 25 jaar en het zou mooi zijn als jonge mensen deze band in stand houden.

Foto: Wethouder Jeroen Gebben bezoekt het Dalton Lyceym Barendrecht in kader van het uitwisselingsproject met zustergemeente Louny.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Onderwijs« | »