Grazend schaap in het gras

BARENDRECHT – Net als vorig jaar zijn ongeveer 250 schapen aan het werk gezet op de geluidswal langs de A15 (het Carnisserpark). Een leuk gezicht, maar het is ook nog eens nuttig! Doordat de schapen tijdens het grazen zaden verspreiden, ontstaat er een grote variatie aan bloemen en planten. Daarnaast hoeft er geen zwaar materiaal ingezet te worden om de geluidswal te maaien.

Ook heeft de begrazing een recreatieve en educatieve functie. De herder kan bewoners uitleg geven over het begrazen met schapen en het werken met honden. De schapen zijn van Landschapsbeheer M.A. Oosthoek uit Berkel en Rodenrijs. Zij werken samen met Van der Sman Landschapsbeheer uit Barendrecht.

Telkens een stukje

De schapen grazen steeds maar korte tijd op een bepaald stuk van de geluidswal. Daardoor krijgen planten, kruiden en bloemen volop de tijd voor bloei en zaadzetting. Telkens wordt een klein deel van de geluidswal afgezet met zogenaamde flexinetten. Voor de veiligheid staat deze afrastering onder zwakstroom. Aanraking van de afrastering is niet gevaarlijk, maar voelt wel vervelend. Pas daarom goed op als u in de buurt bent.

Hond aanlijnen

Honden kunnen de schapen opjagen of verontrusten. Als u met uw hond op de geluidswal wandelt en de waarschuwingsborden met de tekst ‘kudde aanwezig’ ziet, wilt u dan uw hond(en) aanlijnen en/of een ander pad kiezen?Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »