Grazend schaap in het gras

BARENDRECHT – Vanaf 1 april 2014 worden circa 250 schapen aan het werk gezet op de geluidswal langs de A15 (Carnisserpark). “Deze door een herder gehoede schaapskudde trekt grazend over de geluidswal. Zo wordt de geluidswal vak voor vak op een natuurlijke manier onderhouden”, legt Willem Goudzwaard (beleidsmedewerker groen gemeente Barendrecht) uit.

De schapen zijn van Landschapsbeheer M.A. Oosthoek uit Berkel en Rodenrijs, in samenwerking met Van der Sman Landschapsbeheer uit Barendrecht. Deze organisaties streven naar ecologische vooruitgang en meer diversiteit in bloemen en planten

Bloemen en planten op geluidswal

Als schapen grazen, verspreiden zij zaden. De schapen grazen steeds maar korte tijd op een bepaald stuk van de geluidswal. Daardoor krijgen planten, kruiden en bloemen volop de tijd voor bloei en zaadzetting. Het resultaat is een grote variëteit aan bloemen en planten op de geluidswal.

Voordelen ten opzichte van maaien

Dat schapen goede verspreiders zijn van zaden, is een van de redenen waarom de gemeente voor deze onderhoudsmethode kiest in plaats van maaien. Goudzwaard: “Daarnaast hoeft geen zwaar materiaal ingezet te worden om de geluidswal te maaien. Ook heeft de begrazing een recreatieve en educatieve functie. De herder kan voorbijgangers uitleg geven over het begrazen met schapen en werken met honden.”

Zwakstroom

Telkens wordt een klein deel van de geluidswal afgezet met zogenaamde flexinetten. Voor de veiligheid staat deze afrastering onder zwakstroom. Aanraking is niet gevaarlijk maar voelt wel vervelend. Pas daarom op als u in de buurt bent.

Hond aanlijnen

Goudzwaard: “Honden kunnen de schapen opjagen of verontrusten. Wandelt u met een hond op de geluidswal en ziet u borden met de tekst ‘kudde aanwezig’? Lijnt u dan alstublieft uw hond(en) aan en/of kies een ander pad.”Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »