Afval loont opent zaterdag filialen in Barendrecht: al 400 aanmeldingen

BARENDRECHT – De inzamelmethode Afval loont gaat aanstaande zaterdag van start in Barendrecht. Vanaf dat moment kan er door het inleveren van gescheiden huishoudelijk afval geld worden verdiend. In de week voor de start hebben al meer dan 400 inwoners zich ingeschreven als spaarder via de website afvalloont.nl.

Opening

Op zaterdag 7 maart opent Afval loont twee filialen in Barendrecht. Eén filiaal in de voormalige en volledig verbouwde brandweerkazerne in het centrum. En een tweede filiaal in het pand van kringloopwinkel Opnieuw & Co.  Een derde Afval loont filiaal in Carnisselande volgt een maand later. Wethouder Dirk Vermaat geeft op 7 maart het officiële startschot voor Afval loont in Barendrecht.

Afval gescheiden inleveren

Afval loont is een unieke inzamelingsmethode waarbij inwoners van de gemeente Barendrecht een geldbedrag per kilo ontvangen voor het gescheiden inleveren van huishoudelijk afval: textiel, plastic, papier en karton, kleine elektrische apparaten, frituurvet en blik & metaal. Eerdere projecten van Afval loont in Pijnacker en Rotterdam-Hoogvliet staan bekend als zeer succesvol: in Pijnacker nam 40% van alle huishoudens deel aan het initiatief, in Rotterdam Hoogvliet doet bijna 20% mee. Samen zamelden de spaarders al meer dan 3,8 miljoen kilo grondstoffen in en spaarden zij hiermee meer dan €330.000.

Combinatie met kringloopwinkel Opnieuw & Co

Afval loont gaat samenwerken met kringloopwinkel Opnieuw & Co uit Barendrecht. Initiatiefnemer Jørgen van Rijn heeft hoge verwachtingen van deze samenwerking. “De activiteiten van Afval loont en Opnieuw & Co sluiten nauw op elkaar aan. Er is al langer belangstelling vanuit kringloopwinkels in Nederland om onze activiteiten te combineren. In Barendrecht gaan we dit voor de eerste keer doen. Wat mij betreft is dit een start die snel navolging krijgt in andere gemeenten.

Zelf sparen

Iedere inwoner, vereniging, school of andere instelling in Barendrecht kan meedoen aan Afval loont. Spaarders kunnen meedoen met behulp van een spaarpas. Men kan de spaarpas ophalen bij een filiaal van Afval loont, na registratie op afvalloont.nl. De spaarder kan ook zijn mobiele telefoon gebruiken als spaarpas, door middel van het tonen van een persoonlijke QR code met behulp van de Afval loont app.

Met het inleveren van oud papier en karton, verpakkingsplastic, textiel, kleine elektrische apparaten,  frituurvet en blik & metaal wordt geld gespaard (de vergoedingen liggen tussen de 4 en 15 eurocent per kilo). Bij het bereiken van €10 spaarsaldo wordt dit overgemaakt naar de bankrekening naar keuze van de spaarder. Mensen hebben ook de mogelijkheid om afvalstoffen bij Afval loont in te leveren zonder spaarpas. In dat geval komt het gespaarde geld ten goede aan goede doelen, voor 50% aan het WNF en voor 50% aan lokale goede doelen.

Beëindiging oud papier inzameling

Vanaf 7 maart is het niet meer mogelijk om uw oud papier te brengen naar CBS De Hoeksteen, de Bethelkerk, de Dorpskerk, Voetbalvereniging Smitshoek, de Rehobothschool en de Nederlands Gereformeerde Kerk Maranatha. Deze verenigingen, scholen en kerken ontvangen vanaf 7 maart een vergoeding via Afval loont. Daarmee ontvangen zij een hogere vergoeding per kilo en kunnen zij niet alleen geld verdienen met oud papier en karton, maar ook met ander afval zoals textiel en kunststof verpakkingen.

Filialen in Barendrecht

  • Afval loont Barendrecht Centrum, Maasstraat 30 Barendrecht
  • Afval loont Barendrecht Bijdorp, Voordijk 273 Barendrecht
  • Afval loont Barendrecht Carnisse, Van der Vormhaven Barendrecht (opent eind maart)

Openingstijden

  • 09.00 – 17.00 uur op maandag t/m vrijdag
  • 10.00 – 15.00 uur op zaterdag


Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »