Politieauto's en politiemotor in Barendrecht

BARENDRECHT – De plannen voor een nieuw politiebureau aan de Dierensteinweg gaan flinke vertraging oplopen. In 2022 werd bekendgemaakt dat het plan was om drie jaar later, eind 2025, een nieuw politiebureau aan de Dierensteinweg in Barendrecht te openen. Dit plan loopt nu meer dan 5 jaar vertraging op.

Het plan voor het nieuwe politiebureau is vlak na de bekendmaking alweer in de koelkast gezet. De politie is rond de zomer van 2022 -op landelijk niveau- onderzoek gaan doen naar hun huisvestingsplannen en is een “herijking van de totale nieuwbouwportefeuille” gestart. Hieruit is naar voren gekomen dat het nieuwe politiebureau in Barendrecht geen prioriteit krijgt.

Nieuwbouw start uiterlijk 2030

De plannen gaan dus nog zo’n 5 jaar extra in de koelkast, maar de politie is nog wel van plan het nieuwe politiebureau aan de Dierensteinweg te gaan bouwen. Ook wil de politie de grond hiervoor alvast gaan kopen. De huidige planning is dat de bouw uiterlijk in 2030 start. De opening/ingebruikname zal dan op een later moment zijn. De aankondiging in 2022 ging uit van een gerealiseerd politiebureau in de zomer/herfst van 2025.

Wij blijven als eenheid in overleg met de verantwoordelijken voor het landelijke huisvestingsportfolio om te bezien of zich kansen voordoen om de startdatum te vervroegen“, aldus de politie in een brief aan de burgemeester.

Teleurgesteld en verrast

Het college van B&W in Barendrecht is teleurgesteld in de ontwikkelingen: “Wij zijn door dit besluit onaangenaam verrast. Zeker gezien tegen de achtergrond van het langlopende
overleg en de eerdere berichtgeving vanuit de zijde van de politie hierover. Een nieuw politiebureau in Barendrecht vinden wij van groot belang voor het veiligheidsgevoel van onze inwoners. Het is positief dat de politie aangeeft dat het nieuwbouwproject in ieder geval doorgaat, maar over uitstel ervan tot 2030 zijn wij zeer teleurgesteld.

De start van de nieuwbouw staat gepland in 2030. In het nieuwe huisvestingsbeteid (van de politie, red) is prioriteit gegeven aan projecten die zich al in de ontwerp- of realisatiefase bevinden. De huidige panden waarin het basisteam Oude Maas momenteel is gehuisvest in Hoogvliet en Ridderkerk voldoen ten opzichte van een aantal andere locaties in Nederland nog goed. Daarom behoort nieuwbouw voor dit basisteam niet tot de hoogste prioriteit. Wel wil de politie nu al wel de grond aan de Dierensteinweg aankopen“, aldus het college in reactie op de gewijzigde plannen van de politie.

Burgemeester Ronald Schneider: “Dit besluit komt voor ons onverwacht en we zijn hierdoor zeer teleurgesteld. Het is mooi dat nu duidelijk is dat het nieuwbouwproject voor het politiebureau doorgaat, maar we vinden deze vertraging wel veel te lang duren. Daarom blijven we ons, samen met de politie eenheid Rotterdam, inspannen om de nieuwbouw van het politiebureau eerder dan in 2030 te laten starten.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »