Politieauto's en politiemotor in Barendrecht

BARENDRECHT – De politie heeft de afgelopen jaren diverse mogelijkheden onderzocht voor de huisvesting van het basisteam Oude Maas. Onder dit basisteam van de politie vallen de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam (Hoogvliet). De keuze van het basisteambureau Oude Maas is gevallen op nieuwbouw aan de Dierensteinweg in Barendrecht.

De Regionale Eenheid Rotterdam legt het advies/de keuze van het basisteam voor aan de Landelijke Politie. Zodra er akkoord is, volgt de projectfase waarin onder andere de grond wordt aangekocht, het ontwerp wordt gemaakt en de bouw wordt aanbesteed. Over circa 3 jaar kan dan het politiebureau aan de Dierensteinweg gerealiseerd zijn. Een locatie aan de Middelweg werd ook onderzocht, maar viel af ten opzichte van de Dierensteinweg (PDF). De burgemeesters van zowel Albrandswaard als Ridderkerk hebben bij de politie aangegeven dat ze het (nieuwe) politiebureau liever in hun eigen gemeente hadden gehad (PDF).

Basisteam

Een basisteam van de politie is bij voorkeur gehuisvest in één teambureau dat centraal in het teamgebied gelegen is. Op dit moment is het teambureau van het basisteam Oude Maas verdeeld over twee locaties, in Ridderkerk (Kievitsweg) en in Rotterdam-Hoogvliet (MiddenbaanNoord). De nieuwe huisvesting zorgt ervoor dat de politie efficiënter haar werk kan doen. De politie heeft meerdere locaties onderzocht, een marktverkenning uitgevoerd en de vier beste locaties financieel en kwalitatief nader geanalyseerd.

Keuze gevallen op nieuwbouw in Barendrecht

Kwalitatief gezien scoort de optie van volledige nieuwbouw aan de Dierensteinweg het beste. De locatie Dierensteinweg ligt centraal in het werkgebied, vrijwel op de grens van de twee grootste gemeenten Ridderkerk en Barendrecht. De locatie ligt dicht bij op- en afritten naar en van de snelweg, ligt het gunstigst ten opzichte van openbaar vervoer, is groot genoeg voor het faciliteren van de huisvestingsopgave, biedt ruimte voor eventuele toekomstige ontwikkelingen en is zichtbaar voor burgers. Het nieuwe gebouw kan energieneutraal worden gerealiseerd. Dit past bij de doelstelling van de politie voor energieneutraal vastgoed in 2050. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat volledige nieuwbouw op de lange termijn de laagste exploitatielasten heeft.

Burgemeester Govert Veldhuijzen: “We zijn verheugd met de keuze voor het bouwen van een politiebureau in Barendrecht. We gaan samen met de politie werken aan een mooi nieuw politiebureau op deze goed bereikbare locatie aan de Dierensteinweg. Dit doen we niet alleen voor onze inwoners, maar ook voor iedereen in onze buurgemeenten.

Politieposten

In overleg met de gemeenten Albrandswaard, Ridderkerk en Rotterdam (Hoogvliet) wordt ook in iedere gemeente minimaal één politiepost van het basisteam ingericht (waar mogelijk in hetzelfde pand als de boa’s). Parallel aan het project van de realisatie van het nieuwe teambureau, wordt gestart met het realiseren van deze politieposten. De politie is bereid om – ten behoeve van de samenwerking met lokale veiligheidspartners – gebruik te blijven maken van de veiligheidspost(en) in de gemeente Barendrecht conform huidige werkwijze en afspraken.

Opmerking: Bovenstaand persbericht is afkomstig van de gemeente Barendrecht. Het bericht is donderdag 1 september onder embargo tot 16:30 uur gedeeld met (media)partners. (de burgemeester heeft echter zojuist al een openbare brief gedeeld met deze informatie, waardoor dit artikel nu ook eerder is gepubliceerd)

Artikelfoto: Archieffoto van een grote politiecontrole op een parkeerterrein aan de Dierensteinweg in BarendrechtBekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »