Politieauto's in Zuidpolder, Barendrecht

BARENDRECHT – Een 52-jarige man uit Albanië is veroordeeld voor het bezit van ruim 13kg cocaïne in Barendrecht. Hij werd in de zomer van 2023 door de politie betrapt toen de lading drugs in een verborgen ruimte van zijn auto werd geladen. De man zat in afwachting van de rechtszaak tegen hem al vast in de Penitentiaire Inrichting in Rotterdam.

Uit bewijs heeft de rechter kunnen opmaken dat de man op dinsdag 18 juli 2023 zijn Renault heeft geparkeerd op een parkeerterrein aan de Noldijk te Barendrecht. Daar had hij een ontmoeting met een man op een scooter. Deze man liep vervolgens de bosschages in en kwam daar een paar minuten later uit met een grote doos. De man op de scooter en de verdachte liepen vervolgens samen naar de voorzijde van de Renault. De politie heeft toen ingegrepen en trof de verdachte bij de Renault aan met deze doos voor zijn voeten. De motorkap van de Renault stond open en de bumper aan de voorzijde was losgemaakt. Daarachter was een verborgen ruimte zichtbaar. Na opening van de doos bleken daarin 13 blokken cocaïne te zitten. Op zowel de doos als de motorkap lagen blauwe latex handschoenen.

Vriend helpen

De man heeft op de zitting in de Rechtbank verklaard dat hij benaderd was door een hem onbekende Albanees met het verzoek om een doos met mobiele telefoons te vervoeren. Die telefoons zouden op verzoek van de Albanees in de verborgen ruimte in de Renault worden gestopt om te voorkomen dat ze in beslag genomen zouden worden, aldus de verdachte.

Hij hield tijdens de zitting vol dat hij alleen een vriend wilde helpen met ‘iets’ vervoeren. Hij wist absoluut niet dat het om cocaïne ging, zo liet hij aan de rechter weten. Gelet op de combinatie van factoren die dag, te weten het afspreken op een afgelegen parkeerterrein (met een voor hem onbekende persoon), een doos die uit de bosjes kwam, de noodzaak van het gebruik van latex handschoenen en het verzoek van de medeverdachte om de doos in een verborgen ruimte in de auto te plaatsen, leidt de rechtbank af dat de verdachte heeft kunnen weten het hier om drugs ging.

De man heeft een gevangenisstraf van anderhalf jaar (18 maanden) opgelegd gekregen, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Als hij nogmaals de fout in gaat, moet hij alsnog dat jaar de gevangenis in. De blauwe Renault Scenic waarin hij reed is ook in beslag genomen en niet teruggegeven aan de man.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »