Vanaf vandaag direct automatisch een boete bij het negeren van eenrichtingsweg Dorpsstraat

BARENDRECHT – Sinds oktober vorig jaar hangen er ANPR-camera’s in het Oude Dorp. Deze camera’s kunnen automatisch kentekenplaten van auto’s lezen. De bestaande verkeersmaatregel voor het eenrichtingsverkeer in de Dorpsstraat werd vaak genegeerd. Dit zorgde voor gevaarlijke situaties en overlast, aldus de gemeente. De camera’s zijn geplaatst om verkeer te controleren op het naleven van de eenrichtingsstraten.

Sinds de plaatsing van de camera’s reden er ongeveer 3.700 auto’s in totaal in de verkeerde richting door de Dorpsstraat. Deze automobilisten hebben tot nog toe een waarschuwing ontvangen, maar vanaf vandaag (Woensdag 13 maart 2024) krijgen automobilisten gelijk een boete.

Inmiddels is er nog een extra verkeersbord thv het Doormanplein geplaatst, zodat vertrekkende geparkeerde automobilisten ook weten wat de rijrichting in de straat is. Deze was nodig om volgens de juiste wettelijke eisen te kunnen bekeuren. Zorg dus dat je niet in de verkeerde richting door de Dorpsstraat rijdt, want vanaf vandaag (Woensdag 13 maart 2024) worden er gelijk boetes uitgegeven. De kosten hiervoor zijn €150,- exclusief €9,- administratiekosten. Het geld van de boetes is overigens niet voor de gemeente, maar gaat naar de Rijksoverheid.

Wethouder Vermaat benadrukt waarom de camera’s zijn geplaatst: “De Dorpsstraat en de Singel zijn allebei een éénrichtingsstraat. Dit zorgt voor een prettigere woon- en leefomgeving in de oude dorpskern. Helaas blijkt uit een evaluatie dat de maatregel voor éénrichtingverkeer vaak wordt overtreden. Dit levert overlast en gevaarlijke situaties op. De camera’s blijven minimaal 3 jaar actief. Daarna evalueren we de handhaving met camera’s op deze locaties en wordt besloten of de camera’s blijven.

Boete bij overtreding

De camera’s maken een foto van de voorkant van het voertuig dat tegen de richting in rijdt en in overtreding is. Als een camera een overtreding van het éénrichtingverkeer vaststelt, volgt er altijd een controle door een Buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), voordat maatregelen worden genomen. In de eerste maand is er bij een overtreding een waarschuwingsbrief verstuurd. Nu deze periode voorbij is, wordt een boete gegeven.

Het eerste gedeelte van de Dorpsstraat (langs Heuvel Steyn) is tweerichtingsverkeer. Dit geldt ook voor de Oude Haven voor het gedeelte van de Singel richting de Meidoorn.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht« | »