Vernieuwde Waalhaventje geopend: “Aanmeren met vrij zicht op het water”

BARENDRECHT  – [Foto’s] Vanmiddag (Woensdag 23 februari 2022) is de vernieuwde haven van WSV ’t Waaltje geopend door wethouder Peter Luijendijk en Paul Wessels, voorzitter van Watersportvereniging WSV ’t Waaltje. Er zijn steigers geplaatst en er is een boothelling aangelegd. Ook zijn in de omgeving natuurvriendelijke oevers en een vispaaiplaats gemaakt.

De haven biedt plaats aan 68 boten. De gemeente is eigenaar van het haventje, WSV ’t Waaltje huurt van de gemeente. De watersportvereniging kan nog niet in het clubgebouw, daar wordt momenteel nog aan gebouwd. Wel wordt er alvast naar de toekomst gekeken: Er is binnen de haven ruimte om nog zo’n 50 extra ligplaatsen te realiseren met extra steigers. De vraag ernaar is er (wachtrij van zo’n 50 – 80 geïnteresseerden) en er wordt gekeken naar een sluitende businesscase.

Haventje

Wethouder Luijendijk verduidelijkt waarom de gemeente in deze haven heeft geïnvesteerd: “Deze plek is een van de zeldzame plekken aan de noordoever van de Waal waar vrij zicht is op het water. Van oudsher liggen hier bootjes, maar er is nooit echt sprake geweest van officiële ligplaatsen. Het onderhoud en het zicht lieten soms te wensen over. Door het creëren van ligplaatsen en het opknappen van de omgeving, is dit een nieuwe mooie plaats geworden voor de Watersportvereniging maar ook voor overige recreanten.

Paul Wessels beaamt dit: “Samen met de gemeente en de Landschapstafel hebben we deze mooie haven gemaakt. Daarnaast bouwt de Watersportvereniging op dit moment een verenigingsgebouw. We hopen dat het Waalhaventje een levendige plek wordt die ook het bezoeken waard is voor mensen die geen ligplaatshouder zijn. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie, met uitzicht op de haven en de Waal.

In het verenigingsgebouw komt voor passanten kleinschalige horeca beschikbaar, gerund door vrijwilligers van de vereniging. De haven heeft ook een boothelling, gratis te gebruiken voor leden. Tegen een vergoeding kunnen niet leden gebruik maken van de hellingbaan.

Op het clubgebouw worden zonnepanelen geplaatst, waarbij het doel is om alle benodigde energie zelf op te wekken. Er wordt daarnaast ook gekeken naar het plaatsen van laadpalen voor elektrische boten. Door hierin te faciliteren hoopt de vereniging ook het elektrisch varen te stimuleren.

Ligplaatsen

Op dit moment zijn alle ligplaatsen verhuurd en is er een wachtlijst. Er liggen al wat bootjes maar aan het begin van het vaarseizoen zullen de meeste bootjes te water worden gelaten. Passanten kunnen ook aanleggen. Bij interesse om aan te leggen of lid te worden: wsvwaaltje.nl of per e-mail via info [@] wsvwaaltje.nl.

Waalvisie

Het project ‘Het Waalhaventje’ komt voort uit de Waalvisie die de gemeenteraad heeft vastgesteld op 31 januari 2017. In de Waalvisie is het gebied langs de Noldijk aangewezen als een van de sleutelplekken. De Waalvisie is tot stand gekomen in een samenwerking tussen de 4 aangrenzende gemeenten Ridderkerk, Barendrecht, Zwijndrecht en Hendrik Ido Ambacht.Bekijk hier meer artikels uit de categorie Barendrecht


Fotograaf: Jordi Menheer, BarendrechtNU

(Op alle foto's berust copyright. Foto's mogen zonder toestemming v.d. fotograaf niet worden gekopieerd of worden overgenomen.)


« | »